Pasta Fusilli con Zucchini by Mimi


Фузили със Сос от Тиквички

Пастата в дома на Мими


Както знаят моите приятели, съпругът ми е италианец и в моят дом се готвят както български, така и италиански ястия. А Пастата в Италия е нещо като Манджата за Българина.😊
Така в моят дом Пастата е едно от най-приготвяните ястия, още повече, че се консумира Паста без яйца, която е много лека и в комбинация с един зеленчуков сос е много приятна и лека храна. Дори в Италия се препоръчва за диета на хора, които имат нужда, разбира се в умерени количества (например 40-50 г паста на човек, преди варенето). А иначе една порция от 80-90 г грама, една хубава зелена салатка и един плод на обяд може да се окажат идеалната храна за вас. 😉

И така да започваме...

Какво ни трябва за да се омацаме?

80-90 г Паста Фузили (порция за 1 човек)

За Соса:
1 кг Малки Тиквички (дълги 10-12 см)
1-2 глави Лук
Зехтин
Скариди (но само ако обичате и имате)
4 кутии Домати нарязани на кубчета
Универсална Подправка (или кубче бульон)
Босилек
Куркума
Червен Пипер
Сол
Магданоз

Не е задължително да слагате всички тези подправки. В моят дом обичаме да експериментираме и пробваме нови начини на приготвяне на храната. Преди години открих колко полезна е куркумата и днес тя е част от много ястия у дома ми. Понякога вместо Червен Пипер слагам Чили. Магданоз обикновенно слагам когато няма Босилек.
Така че не се притеснявайте, ако не използвате всички подправки, експериментирайте и открийте вашият вкус! 😊

Време е да се омацаме

Първото нещо, което трябва да направите е Соса за Пастата. Може да го приготвите предварително или поне да е готов точно в момента, когато Пастата е вече сварена.
Когато аз правя този Сос, обикновенно приготвям една тенджера от Соса и след като изстине го разпределям в подходящи кутии, а после замразявам в хладилника. Така, когато бързате и нямате време да готвите, вадите една кутия Сос с Тиквички, размразявате, притопляте и много бързо обядът ви ще е готов. 😉 
Не се притеснявайте, ако нямате скариди, Сосът ще е идеален и без тях.
Подправките, които съм посочила са тези, които обичаме в дома ни, но вие може да сложите тези, които вие обичате и имате.


Сос от Тиквички с Домати

Време е да приготвим Соса за Пастата.
1. Нарязваме 1-2 глави лук на ситно.
2. Режем 1 кг малки тиквички (дълги около 10-12 см) на средно дебели кръгчета.
3. Слагаме всичко в една тенджера от тефлон или друга, в която няма да загори соса.
4. Сипваме малко зехтин, разбъркваме добре и задушаваме под капак много малко докато леко променят цвета, но не и да омекнат!
5. Според вкусовете ви добавяте Универсална подправка или кубче за бульон, куркума, червен пипер, босилек и разбърквате.
6. Добавяте 4 консервни кутии домати на малки кубчета.
7. Слагате и около 1 кутия вода.
8. Ако обичате скариди след като доматите са оврели, почти към края на готвенето, може да добавите и около 1 кутия скариди.
9. Разбърквате от време на време.
10. Слагате Сол на вкус.
11. Към края на готвенето може да сложите и магданоз, ако нямате босилек.
12. Варите Соса докато водата се извари и да стане малко по-гъсто, а не воднисто. Не разварявайте тиквичките, трябва да се запазят на кръгчета!


Приготвяне на Фузилите

След като Соса с Тиквички е готов пристъпвате към пастата.
Италианците обичат да ядат Паста без яйца, с изключение на някои като Лазаня, Таглятелли и др., които имат яйца и са по-тежки като храна за ядене.
Пастата, разбира се може да се приготви саморъчно у дома, но за да се спести време пастата обикновенно се купува от пазара.
* Приготвянето на Пастата е един много важен момент и ще ви опиша какъв е идеалният начин Пастата да бъде сварена правилно.

1. Слагате водата на котлона да заври, тя винаги трябва да е в изобилие, правилото е водата да е около 4 л за това, което приготвяте.
2. Едва след като водата заври, слагата най-напред солта!
3. След нея добавяте пастата и от време на време разбърквате с дървена лъжица.
4. Пастата се вари до момент, в който тя е леко корава, но сварена, а не разварена!
5. След като пастата е готова, изцеждате водата с цетка за целта.


Приготвяне на Пастата за сервиране


* В същата тенджера с изцедената Паста добавяте от Соса с Тиквички и разбърквате.
* Разпределяте пастата в чинии и отгоре поръсвате с Пармеджано. 

 

* Ако в Пастата има риба или рибни продукти, не се слага Пармеджано!
* Mоже също така и отделно да сложите първо Фузилите в чинията, а после Соса отгоре.


Да ви е сладко и много вкусно!


*******

No comments:

Post a Comment