Ризотто с Тиква
или
Тиква с Ориз
Гарантирам Ви, че тази рецепта ще ви хареса много и пак ще искате да опитате!
5. Тиквеник
или
Тиква с Ориз
Преди да
продължите с четенето тук, ако не сте прочели моя увод към тиквата, моля
прочетете тук:
Тиквата в Дома на Мими
Тиквата в Дома на Мими
Тази рецепта
дължа най-вече на моето семейство в Италия и преди всичко на моя свекър Олиндо.
Той беше много добър готвач и когато приготвяше нещо държеше да подчертае кои
са най-важните и основни моменти в приготвянето на дадено ястие.
Като продължение сега у дома ми тази рецепта се изпълнява почти само от съпруга ми, но трябва да ви кажа, че така приготвен оризът става много, много вкусен и ви гарантирам, че ще си оближете пръстите!
Като продължение сега у дома ми тази рецепта се изпълнява почти само от съпруга ми, но трябва да ви кажа, че така приготвен оризът става много, много вкусен и ви гарантирам, че ще си оближете пръстите!
Какво трябва за да се омацаме?
Преценете само
колко порции искате да направите и изчислете по следния начин:
100 г ориз (за 1 човек)
100 г тиква (за 1 човек)
100 г ориз (за 1 човек)
100 г тиква (за 1 човек)
200 г вода (на
всеки 100 г тиква)
1 кубче
зеленчуков бульон
Пармеджано
- колкото прецените. „Колкото повече, толкова по-вкусно!“, така казва съпругът
ми.
Лук
Лук
Зехтин
Сол
Преди да се омацаме!
Ако живеете в
Италия имайте в предвид, че най-вкусна и най-добрия вариант е да ползвате Тиква
тип Венето, те са едни закръглени, но много груби и неравни от външна страна,
малко трудни за почистване. Затова пък не са много воднисти и стават много,
много вкусни!
Не ви препоръчвам да ползвате от дългите тикви.
Тиквите, които се продават в България обикновено са много воднисти и са добри за приготвянето на Сладка Печена Тиква на Фурна, но не толкова за Солена Тиква.
Опитайте се да намерите тиква, която да не е много мека, нито водниста, а по-твърда!
В крайна сметка може да пробвате и с тиква, с която разполагате у дома си.
Не ви препоръчвам да ползвате от дългите тикви.
Тиквите, които се продават в България обикновено са много воднисти и са добри за приготвянето на Сладка Печена Тиква на Фурна, но не толкова за Солена Тиква.
Опитайте се да намерите тиква, която да не е много мека, нито водниста, а по-твърда!
В крайна сметка може да пробвате и с тиква, с която разполагате у дома си.
Предварителни приготовления
Почистете,
измийте и нарежете тиквата на малки парчета.
Добавете едно кубче зеленчуков бульон и малко сол.
Сложете в тенджера под налягане за около 15-20 минути. Ако тиквата е по-твърда може и малко повече. Водата да е долу-горе на 100 г тиква по 200 г вода.
След като отворите тенджерата под налягане тиквата трябва да е достатъчно разварена. С миксер разбийте добре тиквата във водата за да стана на рядък бульон.
Добавете едно кубче зеленчуков бульон и малко сол.
Сложете в тенджера под налягане за около 15-20 минути. Ако тиквата е по-твърда може и малко повече. Водата да е долу-горе на 100 г тиква по 200 г вода.
След като отворите тенджерата под налягане тиквата трябва да е достатъчно разварена. С миксер разбийте добре тиквата във водата за да стана на рядък бульон.
Хайде да се омацаме сега :-)
Накълцайте една
средно голяма глава лук и леко, много малко задушете с малко зехтин, колкото да
поомекне.
И сега тук много важно е, казваше моят свекър, да добавите измития предварително ориз и да разбъркате за около 1-2 минути на огъня заедно с лука колкото да се запече много леко ориз.
След това започвате да добавяте с черпак от горещия рядък бульон с тиква към ориза.
Започвате да бъркате постоянно и след като бульона се абсорбира, добавяте нов черпак от него.
И така докато ориза е готов.
Точно преди да свалите от огъня добавете към ориза малко настъргано пармеджано и разбъркайте добре.
И сега тук много важно е, казваше моят свекър, да добавите измития предварително ориз и да разбъркате за около 1-2 минути на огъня заедно с лука колкото да се запече много леко ориз.
След това започвате да добавяте с черпак от горещия рядък бульон с тиква към ориза.
Започвате да бъркате постоянно и след като бульона се абсорбира, добавяте нов черпак от него.
И така докато ориза е готов.
Точно преди да свалите от огъня добавете към ориза малко настъргано пармеджано и разбъркайте добре.
Кога е готов ориза с тиква?
Внимавайте, не
бива да преварявате ориза. Той трябва да се отнеме от огъня тогава, когато е
все още много леко твърд, защото и след отнемането му той продължава да се
готви в собствената си пари. Също така ориза не бива да е прекалено твърд
когато се свали от огъня, а масата му трябва да може добре и лесно да се
разбърква без да се захваща много.
Предложение
Ако сте решили да
правите заедно с Ризотто с Тиква и Печена Солена Тиква на Фурна, добре е първо да
сложите да варите тиквата в тенджерата под налягане, след това да приготвите и сложите
във фурната и тиквата (може и Солена Тиква и Сладка Тиква на фурна да си
направите) да се пече и едва след това да се заемете с последната и същинска
фаза на приготвянето на Ризотто с Тиква. Така ще имате две топли и вкусни ястия
в края на готвенето!
Хайде на масата!
Сервирайте в
дълбоки чинии. Отгоре гарнирайте с още пармеджано!
Яде се топъл, веднага след като се отнеме от огъня!
Не забравяйте и една чаша хубаво бяло вино!
Яде се топъл, веднага след като се отнеме от огъня!
Не забравяйте и една чаша хубаво бяло вино!
Гарантирам Ви, че тази рецепта ще ви хареса много и пак ще искате да опитате!
Да Ви е сладко и
много, много вкусно! :-)
*******
Тиквата в Дома на Мими
Връзка с другите Ястия с Тиква
5. Тиквеник
*******
Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :
No comments:
Post a Comment