Солени Котенца
Солените Грешчици на Мими :-)
Малка Питка с Хлебчета
Ще кажете чак пък да са Солени Котенцата!!!
Да, ама Да!
Сигурно Ви се е
случвало поне веднъж да започнете да правите нещо и то да заприлича на нещо
друго, нали!
Така и аз. На
Трифон Зарезан или Свети Валентин, кой както го предпочита, реших аз да замеся
и опека нещо си. Преди време гледах разни хлебни историйки из интернет и някои
моделчета реших един ден да опитам и аз.
Не съм се изпекла
още като такава супер майсторка, но няколко пъти вече се пробвам да правя питка
и ако не чак толкова красива, то поне на вкус и пухкавост стават мекички да ги
схрускаш на една глътка.
Рецептата е от
едно време, на мама Нели рецептата за Питка, така, както я правеше, само че аз
не ползвам олио, а само зехтин. А като гледам в интернет всички правят питки
долу-горе по подобен начин.
Защо точно Солени Котенца?
Реших да правя
разни животинки като хлебчета, да се радва детето и да яде. А то наистина ги и
хареса после.
Всъщност въобще и
не съм си мислила за Котенца и не
съм правила такива, докато сина ми не ги видя. Те трябваше да са малки зайчета,
само че после на мен ми заприличаха повече на малки мишленца. Обаче детето щом
казва:
„- Не мамо, това са Малки Котенца!“ ;-)
И така решихме да ги наречем Солени Kотенца! :-)
И така ...
Готови ли сте отново да се омацате отново?
Малко, не много,
само с брашно и малко олио. ;-)
Нищо кой знае
колко специално няма да Ви трябва освен обичайните продукти и съдове, една
ножица и едно накъдрено въртящо се ножче.
Какво ще трябва за да се омацате?
За Тестото:
1
кг Брашно (Биологично тип 00)
300 мл Прясно Мляко
150
мл Вода
1 кубче хл. Мая
2 ч. л. Захар
3 Яйца
Щипка
Сол
3
с. л. Зехтин
+ 3 с. л. + 3 с. л. + още за
точене
Семена за Декориране:
Тиквени,
Слънчогледови, Сусамени и др.
1
Яйце (за намазване)
Преди да се омацате отново
Сигурно ви е
направило впечатление, че съм писала на няколко пъти зехтин. Това е така,
защото аз предпочитам да правя питките си само и с малко повече зехтин, който
предава по-мек и пухкав вид на самата питка / хлебчета. За самото разточване на
хлебчетата и оформянето на питката също съм използвала зехтин, като леко си
омазвам ръцете с него.
За тестото от
известно време съм се спряла на един вид Биологично Брашно тип
00, но вие може да ползвате това, което ви е любимото.
Подготовка за омесването
Затопляме в
подходящ съд, около 150 мл Вода в микровълновата печка до леко топла вода.
В друг съд се слага
1 ч. л. Захар, отгоре маята и надробяваме малко с вилица. Върху маята поставяме
още една 1 ч. л. Захар и после заливаме с топлата водичка. Разбъркваме добре и
захлупваме съда с една чиния докато маята се надигне.
В по-голям съд,
където ще омесим тестото, задължително пресяваме брашното.
Това не е никак
трудна задача!
Към вече
пресятото брашно добавяме Щипка Сол и леко объркваме. Следва това добавяме затопленото
Прясно Мляко, като постоянно бъркаме с една подходяща дървена лъжица (може и
друга, каквато имате).
Отгоре добавяме и
3 яйца и продължаваме да бъркаме.
После се добавя и
разтворената и втасала мая.
Бъркаме с
лъжицата, докато тестото започне да става по-гъсто и невъзможно повече за
бъркане с лъжица.
Тогава опрятаме
ръкави и започваме да месим на ръка. Ех, ако някой има подходяща машина може и
с нея, но аз лично предпочитам ръчичките, става по- вкусно и по-сладко така! ;-)
Между и с домашна машина съм правила хляб, но чак толкова вкусен не може да стане, да
ме извиняват производителите!
На няколко пъти,
докато месим тестото, добавяме по 3 с. л. Зехтин. Може и повече от 3 х 3 пъти,
зависи как ви се струва тестото.
След като се
поомеси малко тестото, задължително започвам хвърлянето му или по-скоро биенето
му у масата, като през цялото време го въртя в ръцете си. Това просто е
задължително условие за Хубавата Питка!
За мен тестото е
хубаво тогава, когато като го вдигна във въздуха за хвърляне е толкова меко и
пухкаво, че започва да се изтича между пръстите ми, ако не го ударя веднага.
Затова и писах, че е възможно на няколко пъти да добавите зехтин, докато се получи
желаното от Вас тесто. :-)
След като ударите
тестото у масата около 100 пъти, омесете отново добре на топка и положете в
леко намазан съд със Зехтин.
Намажете леко със
Зехтин и тестото отгоре и закрийте задължително и плътно с наелоново фолио или
както предпочитате. После покрийте с някакво одеяло или нещо подобно и оставете
за около 30 минути да втаса.
Докато чакате тестото да втаса
Пригответе си
съдове за печене, една ножица и едно накъдрено въртящо се ножче.
Когато пека на
фурна било то хляб, питка, бисквити или друго, задължително слагам на дъното
оризова хартия. Така отлепянето е много лесно, съда се запазва почти чист и е
сигурно, че ръцете няма да ви заболят от търкане на съдове. ;-)
В един съд
пригответе и малко зехтин, който ще ви трябва за омазване на ръцете при
приготянето на хлебчетата и питката.
При всяко
омесване на Хлебчетата и Питката задължително си омазвайте ръцете със зехтин.
В друг съд си
пригответе разбитото яйце. Аз от мама знам и винаги разбивам цялото яйце,
жълтъка + белтъка и това за мен е максимално най-добрият вариант!
Това със
сигурност е най-приятната част от цялото занимание, защото човек може да покаже
творческите си възможности и грешки. ;-)
Ех, аз се опитах
да покажа и двете и много добре се справих и с двете! Така де, човек не трябва
да се срамува от това, което прави, важното е да го прави с Много Любов и много
желание, и ако не е чак толкова красиво, то поне Много Вкусно няма начин да не
стане! :-)
И така опретнах
се аз и реших за всеки вкус да има подходящи форми. За детето пък дори трябваше
и да са без семки, защото то пък не ги обича.
За всички Животинки съм ползвала тиквени или
слънчогледови семки само за да маркирам
очичките и нослето.
- Първо реших да направя животинките. Костенурката е лесна, отгоре се опитах леко да мина с къдравия нож, но след втасването и печенето малко се загубиха формите, все пак си прилича малко, нали. :-)
- След това дойде ред на Кученцата, нали обича детето хот-дог, та си помислих, че идеята ще е много добра за него. За тях съм ползвала само къдравия нож за рязане на ушичките. :-)
- После Прасенцата, и те са ясни, изрязвате само ушичките с къдравия нож, оформяте зурличката и дупчици в нея.
* Тези Животинки
бяха за Тава N 1, изчаках да втасат малко така готови, после
намазах с разбито яйце и сложих да се пекат.
- Най-после се заех и Зайчетата да направя. Оформяте леко продълговати формички, с една ножица клъцвате за двете ушенца, дупчици за очички, които после се изгубиха след втасването и по една семка между зъбките на зайчето. Различните зайчета премесих със слънчогледови или тиквени семки.
* Зайчетата бяха
за Тава N 2. След малко втасване намазах с яйце, а на някои зайчета поръсих и сусамени
семки.
- Следващите Хлебчета оформих като малки питчици. Те се точат на много тънко, поръсват се със слънчогледови или тиквени семки, леко притискате с точилката семките (аз имам една миниатюрна за целта) и после се нарязват на дълги ивици с къдравия нож, като не ги разрязвате до края, вижте на една от снимките как е. След това хващате в двата края, вдигате тестото и леко го завъртате така, че да това, което виждате да остане от външната страна. Пресуквате го леко няколко пъти и завъртате, така че да се оформи малко хлебче. Много красиви и ефектни стават.
* Хлебчетата бяха
за Тава N 3. След малко втасване и тях намазах с яйце и поръсих със сусамени семки.
- Като за последно оставих малко тесто и направих и Малка Питка. За Питката също имах нещо друго на идея, но в крайна сметка се получи това, което виждате. Разделих тесто на 5 топки и оставих една друга малка топка за розичката и листенцата. Първо разточих 5 пласта на кръгове и ги поставих един върху друг, като задължително всеки един пласт от тестото се намазва отгоре със зехтин, преди да се положи следващия. При рязането на Питката също съм ползвала накъдрения нож – малка солена грешка. Отгоре добавих само една розичка и 3 листенца.
* Питката пък
беше за Тава N 4. След малко втасване и нея намазах с яйце, но пък от бързане забравих да поръся със сусамени семки. :-)
Какво пък, стават
и малки солени грешки, но затова пък много, много вкусни и много пухкави!
Човек се учи от
грешките си, нали! :-)
Как да изпечем Хлебчетата и Питката?
Печем една след
друга в малки тавички, за да имаме време и да ги оформяме, и да втасат малко.
Печем на добре загрята фурна на около 180 градуса, 20-30 минути, преценете сами
според фурната си.
Колко Хлебчета излизат от 1 кг брашно?
Грамажа на
различните хлебчета е различен, най-малки са Котенцата. От цялото количество
излязоха:
8 Котенца
1 Костенурка
2 Прасенца
2 Кученца
8 Хлебчета
1 Малка Питка
Котенца – мотенца, малки солени грешчици!
Дали приличат на Котенца не знам, преценете сами, но пък че бяха всички много, много вкусни, спор нямаше у дома! ;-)
Нека да Ви е
сладко и много, много вкусно! :-)
*******
Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :
No comments:
Post a Comment