Как да се грижим за Орхидеите си? / My Eagles - Orchids of Mimi“Моите Орли - Орхидеите“  (My Eagles - Orchids”)

Орхидеите на Мими
или
Как да се грижим за Орхидеите си?
(Споделено от Личен дългогодишен опит)


Моите Орхидеи за мен са нещо наистина специално и аз много ги обичам! Постоянно допълвам колекцията си с нови и различни орхидеи. За щастие през последните години тук се срещат доста често и на много умерени цени.
Орхидеите са много лесни за отглеждане, не са капризни и почти не изискват никакви специални грижи, освен ежеседмичното двучасово поливане с вода. Орхидеите се оказаха едни от най-издържливи, мога дори да кажа и най-издържливите цветя, които съм имала у дома. Всички онези красиви цветя, които съм си купувала или са ми били подарявани през годините, за съжаление имаха доста кратък живот. Орхидеята за разлика от другите цветя не се стресира да се намери в нова, домашна обстановка, а напротив, само красее! ;-)
Ако веднъж вече откриете Орхидеята, сигурна съм, че ще стане любимото ви цвете, което се нуждае от много малко грижи, дава чудно красиви цветове и цъфти по няколко пъти в годината!

Ще Ви споделя, от личен опит, как аз се грижа за Моите Орхидеи и как да се отнасяте към тях!

Моите Орхидеи се радват на отлично здраве и състояние и съм сигурна, че всеки, който прочете тези няколко неща, няма да има проблеми с тези цветя.

1. Къде да държим Орхидеите?
От вътрешната страна на перваза на прозореца, никога навън!
При мен те са на югозападен и северозападен прозорец. И на двата се чустват много добре.
Не излагайте по възможност Орхидеите на пряка слънчева светлина, но и да поемат понякога малко слънце няма да им е зле, особено през зимата дори е желателно. През лятото на външната страна на прозореца имам щора, която прави сянка и може би почти или късно привечер да поемат минимална слънчева светлина. През зимата няма опасност от слънчевата светлина.
Не дръжте Орхидеите на прекалено топло и в пряк досег до топлина от печки!

2. Въздух и Течение
Лятно време добре е да отваряте и проветрявате ежедневно стаята, където се намират Орхидеите. Аз лично не ги държа на прекалено и пряко течение, но на проветриво, да. Особено лятно време не оставяйте Орхидеите в затворено помещение и със задушлив въздух.
Зимно време също проветрявайте по малко, но добре е въздуха да идва откъм вратата и не директно върху Орхидеите. Помещението да е топло, около 18-20 градуса е добре, може и малко по-топло, но не оставяйте на студено, нито на много горещо.
Не травмирайте Орхидеите с рязка смяна на температурата в помещението от студено на горещо и обратно!

3. В каква среда живеят Орхидеите?
Орхидеите, които ще намерите в магазините, обикновено живеят в стайни условия. Когато купувате орхидеи, те вече са в средата, в която трябва да живеят. Това е една смес предимно от сухи полуизгнили малки клонки и кора от дървета (не знам точно какви), понякога са премесени с мъх (но не винаги имат мъх). Ако се наложи да добавите повече корички (нещо като изгнили стърготини), знайте че се продават готови и не се главоболете да си ги търсите сами.

4. В каква саксия да държим Орхидеята?
При закупуване Орхидеята вече е в саксията, в която трябва да стои, тя обикновено е прозрачна и пластмасова с дупки отдолу за напояване и проветряване, но може да бъде и от по-плътна и непрозрачна пластмаса. Веднъж в дома ви, поставете Орхидеята, така както е с платмасовата саксия, в една друга декоративна порцеланова саксия за повече красота и вкус.

5. Как и колко пъти да Поливаме Орхидеите?
Извадете пластмасовата саксия заедно с Орхидеята от порцелановата и потопете в един леген с вода (поне 4 пръста вода), колкото саксии се съберат. Водата да не е супер студена, но в никакъв случай топла! Поливат се само 1 седмично, като трябва да престоят във водата поне 2 часа! Аз понякога ги оставям дори цяла вечер и нищо не им става от това, напояват се добре. Ако са много сухи (особено лятно време) или желаете, може да облеете няколко пъти с едно канче вода дървените стърготини или просто сложете повече вода в легена.

6. Пръскане с водна струя
Ако имате желание и времето е много сухо може да ги пръскате по-малко, но в никакъв случай при достъп на пряка слънчева светлина. И в никакъв случай с топла вода, нито много студена, да е умерена за да не стресирате цветето!!! Зимата не пръскайте!

7. Кога и Как да Пресаждаме Орхидеите?
В никакъв случай не слагайте Орхидеите в пръст, цветето ще си замине много бързо!!!
Когато закупите Орхидея не знаете колко време е престояла в саксията. Но Не е необходимо да пресаждате веднага, нито да правите това често! Пресаждането става само когато корените започнат да излизат на сухо над нивото на саксията, те просто се оголват. В тези случаи трябва да извадите цветето. Задължително почиствате от изгнили корени, издърпавате ги леко с ръка, ако са стари и умрели, корените сами падат, но никога не режете с ножици или нещо друго корените!!! Използвайте същите корички-стрърготини и пресадете отново. Засипете малко дъното на саксията, после положете коренището, да е под нивото на саксията, след което добре засипете с останалите стръготини, като леко притиснете насипаното, за да може корените да останат по-долу и цветето да е добре изправено. Задължително облейте добре саксията с вода, може и на чешмата, но да не е нито топла, нито студена.

8. Торене на Орхидеите
Ползва се течен тор, който се сипва във водата, според указанията на опаковката. Правете това веднъж в месеца, но и по-рядко да го правите пак ще оцелеят.

9. Кога и колко често цъфтят Орхидеите?
Орхидеята е растение, което цъфти много често, но най-хубавото е, че когато цъфне Орхидеята, цветовете й издържат няколко месеца (2, 3 или 4) и това наистина е едно огромно удоволствие за окото! Няма точно определен период на годината за цъфтеж, това може да стане по всяко едно време на годината. Орхидеите цъфтят, почиват си малко и отново цъфтят, може би цъфтят поне 3 пъти в годината.

10. Почистване на Орхидеята
Когато забележите, че Орхидеята е напрашена, почистете внимателно с влажна салфетка или облейте с чешмяна вода и леко изтриване. Може да ползвате и разни препарати за това, но аз не ви препоръчвам това.

11. Изсъхнали части на Орхидеята
Когато цветовете започнат да съхнат, изчакайте добре да изсъхнат и паднат сами, не дърпайте и не режете!
Пожълтели листа – изчакайте добре да изсъхнат листата и тогава с леко дръпване отстранете от растението.
Изсъхнали части по зелените листа – може да изрежете само изсъхналите участъци на листото, останалата зелена част на листа ще продължи да живее.

12. Много важно за Орхидеите след прецъфтяване!
Когато Орхидеята ви прецъфти, Никога Не режете клонките, където са били цветовете, освен ако те не са добре изсъхнали! Обикновено Орхидеята след кратка почивка, от същото клонче, където е цъфтяла вече, дава нови издънки и нови цветове след време! Режете само стари и видимо изсъхнали клончета или само част от изсъхналото клонче (без да засягате зелената част)!
Никога не режете зелените клонки на цветовете, дори и да няат в момента цветове! Често виждам в магазините изрязани здрави зелени клонки, а това никак не е хубаво.

13. Инсекти
Понякога е възможно за Орхидеите ви да се залепят едни такива малки инсекти, като кафеви петънца. Почистете ги незабавно, дори само с влажна салфетка и вода. Преглеждайте ги често докато се уверите, че няма опасност от други. Ако се появи някоя друга болест потърсете информация в интернет какво да правите.
Ако се грижите добре и правилно за Орхидеите си, сигурна съм, че те ще имат много дълъг живот у дома ви и дълго ще им се радвате! И тъй като Орхидеята цъфти по всяко време на годината, ако имате само няколко Орхидеи у дома си, ще се радвате целогодишно на цветовете й!

Желая на всяка една жена да притежава поне една Орхидея у дома си!

Преди няколко години се забавлявах и си направих една специална 3D колекция от снимки с Моите Орхидеи. Нарекох тази Колекция My Eagles - Orchids” (“Моите Орли - Орхидеите“), защото триизмерно погледнати приличат на малки Oрлета. ;-)
За да видите обаче триизмерно Орхидеите се нуждаете от Специални 3D Очила – Red Blue 3D Anaglyph Glasses!

Вижте Колекцията тук:

 

No comments:

Post a Comment