Зеленчукова Крем-Супа с Елда


Зеленчукова Крем-Супа с Елда


Днес ще ви представя една Зеленчукова Крем-Супа с Елда.

Преди обаче да прочетете как се приготвя тя, искам да обърнете внимание на това какво представлява тя и защо аз мисля, че Елдата трябва да е задължителна за нашата трапеза, особено за онези от нас, които вече не сме първа младост! :-)
Тази супа с Елда е изключително вкусна, хранителна и богата на едни от най-ценните съставки за организма ни!


Какво е Елда?

Елда започва да се отглежда още преди около 6000 години в Югоизточна Азия.
За Елдата за пръв път чух от една моя приятелка, Ася от Казакистан. Там тя се нарича Гречка. От нея и разбрах, че тя е много използвана за консумация в Русия и бившите съветски републики. Евтина и богата на много необходими хранителни съставки тя е изключително използвана при военните. А в домашни условия хората там я приготвят като много бързо ястие, например от типа на Ризотти и други зеленчукови или местни ястия с Елда.
В наши дни Елдата се отглежда и в някои Европейски страни, като Италия, Гърция, Франция, Испания, Португалия, въпреки че тя не е все още така масовo използвана.


Какво съдържа Елдата?

Едногодишната елда е растение с бели цветове и с плодчета във вид на торбести кутийки.
Триъгълните зрънца на елдата съдържат до 16 % лесноусвоими белтъчини, включително и полезните незаменими аминокиселини аргинин и лизин. В елдата има 30 % въглехидрати, 3 % мазнини, влакнини, ябълчна, лимонова и оксалова киселина, витамините: А, С, В, В1, В2, РР (рутин), Р, Е и минералите: желязо, калций, магнезий, калий, фосфор, мед, цинк, бор, йод, никел, кобалт.


Защо Елдата трябва да е задължителна за нашата трапеза?!!!

  • Елдата е с по-ниско съдържание на въглехидрати в сравнение с редица зърнени култури, картофи и ориз. Това я прави отлична храна за диабетици, хора с наднормено тегло и специален хранителен режим.
  • В руската народна медицина се смята, че продължителната употреба на каша от елда помага при псориазис, а също така и за отслабване.
  • В комбинация с мляко елдата значително подобрява работата на стомашно-чревния тракт и засилва метаболизма без да натоварва храносмилателната система, защото съдържа пектин.
  • Елдата спомага за стабилизирането на кръвната захар, което я прави подходяща не само за хора с диетичен режим, но и за диабетици.
  • Елдата съдържа хранителни вещества, които имат свойствата да извеждат холестерола от кръвта, както и да намаляват пропускливостта и чупливостта на стените на кръвоносните съдове. Тя е подходяща храна за хора, които страдат от хемороиди и разширени вени.
  • Елдата спомага за увеличението на мускулната сила и издръжливостта на спортистите, заради високото съдържание на белтъци в нея.
  • Елдата е богата на флавоноиди, които драстично забавят процесите на стареене.
  • Магнезият, който се съдържа в елдата е много важен за профилактика на сърдечно-съдовата система.
  • Елдата се препоръчва и като средство за борба с ревматизъм и артрит, срещу атеросклероза, хипертония, и хипофункция на щитовидната жлеза, както и за подобряване на имунната система и запазване на добро зрение.
Внимание!
Консумирането на Елда крие риск от проява на алергични реакции, така че не се препоръчва на индивиди, които са алергични към зърнени култури, картофи, царевица и др.


Хайде да се омацаме отново

По съветите на Ася реших да приготвя Зеленчукова Крем-Супа с Елда. Лесна и сравнително бърза е за приготвяне. Освен това може да ползвате зеленчуци, които ви харесват и имате у дома, а количествата сами може и вие да си ги определите според вкусовете.


Какво трябва за да се омацаме?

100 г Елда
1 средно Броколо
5-6 Картофи
6 Моркови
1 Домат
1 глава Лук
Магданоз
1 кубче бульон
1 с. л. Зехтин
сол


Време е да се омацаме

Почистете и нарежете броколите, картофите, морковите, лука и домата на средно големи парчета. Сложете всичко това заедно с кубчето бульон в тенджера под налягане, долейте с вода, колкото почти да покриете нивото на зеленчуците.
Затворете добре с капака и сложете да заври.
Само за зеленчуците обикновено са достатъчни 5 минути да ври на силен огън, считано от момента на завиране!
После отнемете тенджерата от огъня и оставете така докато специалната клапа сама не падне.
След това отворете тенджерата.

Добавете магданоза, солта и зехтина и включете на огъня отново за около 1 минута.
Отнемете отново от огъня.

С помощта на миксер за разбиване на зеленчуци и плодове, разбийте добре супата със зеленчуци докато стане на хубава Крем-Супа.

Сега може да добавите към супата и елдата, и отново да сложите на огъня да ври.
Бъркайте обаче постоянно с дървена правоъгълна лъжица за да не се захване отдолу.
Лично аз бърках само около 3 минути, след което отнех от огъня и затворих плътно тенджерата. Оставих така тенджерата затворена до вечеря, а елдата беше омекнала сама под топлината на супата.

Надявам се и на вас Зеленчуковата Крем-Супата с Елда да ви хареса много!


Добър Апетит и да ви е Много Вкусно! ;-)


*******


Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :






No comments:

Post a Comment