Великденски Яйца - Easter Eggs


Великденските Яйца на Мими 
Easter Eggs by Mimi


Рекордите на Гинес 2004 г.:
Най-Голямото Великденско Шоколадово Яйце



8 начинa на Боядисване на Яйцата




Великден - Възкресение Христово

Един от най-светлите празници у нас е Възкресение Христово, наречен още Великден!

Той е свързан с една голяма суетня в кухнята на всяка домакиня, като се започне от Козунаци, Сладки, Кифлички, Бисквити, Масленки, разбира се Печено Агнешко и не на последно място боядисването на Великденските Яйца. Все приятни занимания у дома, въпреки че изискват много време и подготовка.
В моя дом дни наред се приготвяха всички тези лакомства и вкуснотийки. Голяма част от тях се "подаваше" на роднини, приятели и комшии, но и доста оставаше и ние самите да се преборим с това. ;-)

Във връзка с предстоящия Светъл Празник искам да ви подаря една пъстра колекция от снимки с Великденски яйца и да ви разкажа как аз боядисвам яйцата. :-)

Не знам за Вас, но за мен Великден винаги е бил много светъл празник, може би защото в моето семейство винаги са се приготвяли много лакомства, които обикновено се правят само по Великден, цялото семейство обикновено излиза аз пръв път през годината сред природата на похапне, но първо място, бих казала, защото всяко едно семейство си приготвя задължително Великденски Яйца!

Живеейки далеч от Родината винаги се стремя да държа живи и двете традиции у семейството ми тук. В Италия има райони, където по подобен на Българите начин приготвят Великденските Яйца, само че с натурално приготвени бои. Ех, първата година и аз нямах нашенски бои, та се наложи и аз да прибягна до този древен начин, въпреки че яйцата ми не можаха да станат така красиви и шарени. Сега обаче отдалеч се приготвям с боички. ;-)
 

Между впрочем, ако там където живеете, наблизо има магазин на Lidl и нямате бои за Великден, спокойно може да си купите от там, започват да ги продават поне един месец преди празника! Спокойно ползвала съм и такива бои, не са опасни и яйцата се ядат след това. Освен това там може да намерите много ефектни седефени бои, също безопасни! Виждала пак в този магазин или може би е бил на Aldi да продават готови боядисани Великденски Яйца.

Да се върна обаче на нашенските Великденски Яйца. :-)


Малко История

Бях още много малка, когато започнах да помагам на майка ми в боядисването на яйцата. След това малко поотраснала вече някак си правото на боядисване на Великденските Яйца и да се плеска най-вече беше дадено като почетно занимание само на мен! Но, не си мислете, че ми го дадоха ей така, аз си мисля, че просто на никой друг у дома не му се плескаше и нямаше толкова търпение да си играе с Яйцата и да се маца! ;-)
И така това ми любимо занимание се пренесе и тук в Италия. Сега сина ми обича да се плеска край мен и да ми помага. Кой знае, един ден може да поеме занаята в плескането на Великденските Яйца от мама. ;-)

Техниките на боядисване на яйца при мен са общо взето едни и същи. Пробвала съм всички описани по-долу начини, но си оставам любител на традиционния стар семеен начин на боядисване на яйцата.

Време е да се омацаме! ;-)


Кога се боядисват Великденските Яйца?


Всеки би трябвало да знае, но все пак тъй като това е много важно, ще го напиша тук.

Великденските Яйца се боядисват на Велики Четвъртък за здраве!
Ако обаче не успеете в Четвъртък, може да сторите това и в Събота непосредствено преди Великден!

Не забравяйте, първото яйце да натопите в червената боя! С него бабите трябва да натъркат челцата на малките деца и ги благославят: „Да сте червени и здрави като Дядо Великден!”. Това яйце се оставя пред икона у дома и се пази до следващия Великден. Вярва се, че то има магическа сила да пази хората от зли сили, да гони градоносни облаци и да гарантира здраве и берекет.


Семейни Традиции 


Как ставаше така не знам ;-), но ние със сестра ми когато бяхме малки деца, винаги се събуждахме с едно алено яйце до главите си. Ахх, колко се радвахме на това яйце и искахме то да е най-големият Бурак. После като поотраснахме обаче, не намирахме алено яйце до главите си и честно казано това ме разочароваше много. ;-)
Сега моето дете се събужда с едно красиво червено яйце сутрин на Великден, а после започва една борба с яйцата, че е трудно да го удържим. :-)
Надявам се вие също да поддържите старите традиции, защото децата много се радват на Великденските Яйца!
А след това то просто е задължително да си заделя поне едно яйце у дома за следващата година. Вече си имам целогодишно една купа с най-ралично оцветени яйчица у дома. ;-)




Какво ще ви трябва за да се омацате?


40 яйца (по традиция те са събрани по време на целия пост)
1 с. л. Сол (за 1 тенджера с вода)
6 с. л. Оцет (за 6 кофички с боя)
Олио - за намазване на яйцата
2 кутийки Боя за Великденски Яйца (обикновено във всяка кутийка има по 5 или 6 цвята)
Седефени бои за Великденски Яйца
Много Листенца - от най-различни треви и цветя. Колкото по-накъдрени са листата, толкова по-красиви стават яйцата!
Парцалчета за Великденски Яйца – но не какви да е! Най-красиви се получават със стари памучни мъжки потници на дупчици! Може да пробвате и други парчета плат на дупки, но ако те са по-твърди, ефекта няма да е много добър!
Памук
Конец
Ножица
Гумени медицински ръкавици
6 празни кофички - съдинки за боядисване на яйцата


Какви да бъдат яйцата?


Аз обичам да са Домашни Яйца, но имайте в предвид, че тези яйца по-трудно хващат боята и никога не може да получите цвета, който е боята ви в кофичката. Най-красиви и цветни яйцата стават с бели яйца. Ако си намерите бели яйца от кокошки, гледани на открито е идеалния вариант!
Ако си намерите пък пуешки яйца от тях стават най-здравите Бураци!


Варене на яйцата


Това е едно от най-важните неща в процеса на приготвяне на Яйцата!
Добре е яйцата ви преди варенето да са на стайна температура.
Наредете в дълбока тенджера 20 - 30 яйца. Може и повече, може и по-малко. Аз обичам да подарявам Великденски Яйца на близки и приятели, които много им се радват и не искат да ги ядат, а си ги държат за красота, така че съм стигала и до 60 яйца, разделени в 2 тенджери. ;-)
Добавете 1 с. л. Сол към водата и разбъркайте. Солта се слага за да не се чупят яйцата. Въпреки това много зависи от самите яйца и купешките, които са гледане само за яйца са с много по-тънка черупка и се чупят много по-лесно още при самото варене.
Не боядисвайте счупените при варене яйца!
Покрийте добре яйцата с чешмяна вода, дори малко повече над най-високото яйце, защото трябва да се варят добре покрити с вода.
Сложете яйцата да се варят.


Колко време да варим Великденските яйца?


Ако не е Великден и яйцата ще се консумират почти веднага, обикновено се варят леко рохкави. Тогава варите точно 7 минути от момента на завиране на яйцата.

Великденските Яйца обаче, добре е да са малко по-твърдо сварени, но в никакъв случай преварени, и в никакъв случай със син жълтък!

Великденските Яйца се варят точно 10 минути от момента на завиране на водата!


Кога завира водата на Яйцата?


Тогава, когато започне да прави джуборинки!


Докато яйцата се варят...


Наберете от градината си листенца за яйцата и пригответе всичко останало необходимо за боядисване на яйцата.


Подготовка за боядисване на Великденските Яйца


Не, това не са Хималаите, а само моите парцалчета,
с които се правят шаренки яйцата ;-)
След като са се сварили яйцата, извадете ги внимателно от горещата вода.
Горещата вода използвайте веднага като разпределите в кофичките за боядисване. Ако водата не е достатъчнa за да покрие яйцата за боядисване в кофичките, трябва допълнително да сгорещите и добавите.
На всяка кофичка сложете 2 бр. боя за Яйца (от всяка кутийка извадете един и същ цвят).
На всяка кофичка добавете 1 с. л. Оцет.

Сега вече може да се заемем с творческата работа по боядисване на яйцата.



Боядисване на Великденски Яйца


8 Начина на Оцветяване и Боядисване на Великденските Яйца


1 Вариант - Боядисване на яйцата с парцалчета и листенца


Боядисване на Великденски Яйца с парцалчета
Това е най-стария и най-ефектен за мен начин на боядисване. При него използвам не само различни по форма видове листенца и малки цветчета, но и различни парцалчета.
Най-красиви яйцата стават с парцалчета от стари мъжки памучни потници на дупчици. Все още имам запазени от тях, но времето започва да оказва влияние.
Може да използвате и парчета от дамски чорапи, дупчиците няма да се виждат с тях, въпреки това листенцата ще са се отбелязали много добре.
Използвала съм и парченца от друг дупкан плат, но по-твърд. Малко по-трудно е да се притисне добре твърдият плат към яйцето и ефекта е по-малко добър.
Всяко парченце плат трябва да е достатъчно голямо за да може да обгърне добре яйцето и да се затвори.

Вземете едно парченце плат, отгоре сложете листенце (листенца), обърнатo с лицето на листото към яйцето, наложете отгоре яйцето и внимателно затворете плата, като се стараете да изпъните колкото се може повече плата около яйцето, но без да го счупите, най-накрая завържете добре плата около яйцето с конец.

Традицията повелява да сложете първото готово яйце в червената боя, като оставите висящия край на плата от горната страна на яйцето. След това може да слагате и в другите бои.
Сложете 3 или 4 яйца във всяка кофичка, като внимавате те да са добре покрити с боя за да станат боядисани равномерно!

Завийте всички яйца, които желаете по посочения начин. Когато свършите със завиването на яйцата може да проверите дали първите яйца са хванали добре боята за да започнете внимателно да ги развивате.
При развиването на яйцата добре е да ползвате фини Медицински ръкавици за да не си изцапате ръцете. ;-) Ако се изцапате, пробвайте да си изтриете ръцете с Лимонтозо.
Когато развиете яйцата наложете ги върху мека картонена кора за яйца или върху бяла кухненска хартия, без да се допират, за да не се изцапат едно в друго и за да изсъхнат добре.


2 Вариант - Боядисване на яйцата с Памук


Боядисване на Великденски Яйца с памук
Заедно с боядисване на яйцата в дупкани парцалчета това е другият ми любим начин на боядисване на яйцата. При него се получават едни от най-интересните и нелогично боядисани яйца, които са изключително красиви, защото използвате абсолютно всичко цветове, които имате.
Обикновено този начин го прилагам една след като съм приключила с Боядисването с парцалчета.
Използвайте Памук, който се разстила на дълъг пласт подобно на плат.
Изрежете с ножицата парчета памук, толкова големи, колкото ще ви е необходимо за да обгърнете добре от всички страни яйцето.
Сложете в средата на памука Яйцето и добре овийте от всички страни. Може да сложите и листенца, прилепнали към яйцето, но те така или иначе няма да се отбележат добре, защото яйцето няма да е стегнато така добре, както с парцалчетата. Така че аз не слагам.
Ползвайте отново фини Медицинските ръкавици, защото тук вече яко ще се омацате! ;-)

С едната ръка дръжте добре завитото с памук Яйце. С другата, с една супена лъжица започнете да вземате от всяка боя по малко и и да изсипвате директно на различни места върху памука с яйцето. Аз започвам обикновено от най-светлата, към най-тъмната боя: жълта, оранжева, червена, зелена, синя, лилава. В края на изсипнето на боите върху памука, той трябва да е достатъчно обилно намокрен, но не и прекалено, за да не се омесят прекалено боите и някои цветове да се изгубят! На една от снимките ще видите как са завити яйцата в памук.

Оставям така да постоят поне 5 минути. Преди да ги развия, леко отварям за да видя резултата. Ако не ми хареса наситеността на боята, чакам още малко или добавям още малко от боите по желание.
След като развиете яйцата от памука оставете те да зисъхнат отново далеч едно от друго.
Възможно е а ползвате и втори път всеки един вече напоен с боя памук, като подсилите с още малко боя, но резултата в никакъв случай няма да е като при първа ръка на яйцето в памука.
Както се вижда на много от снимките, яйцата боядисани по този начин стават едни от най-красивите! :-)


3 Вариант - Боядисване на Яйцата с Брилянтин


В Lidl се продават много ефекти брилянтени бои. Обикновено на тях има указание как да процедирате с тях. Но аз ще ви ракзажа как го правя.
Първо боядисвам яйцата в различни бои, могат да се пуснат за боядисване без парцалчета. Оставете леко да изсъхнат след това.
Сложете си специалните наелонови ръкавици от кутията със седефени бои.
Срежете единия край на седефените бои и изстискайте малко от нея върху вътрешната страна на наелоновите ви ръкавици. Размажете добре във вътрешната страна на ръкавиците си.
Вземете едно по едно яйцата и добре отривайте между ръкавиците си. Ще се получат чудни седефени шарки, може да експериментирате по желание.
Оставете отново да изсъхнат, но добре е да не е на хартия за да не залепнат.



4 Вариант - Най-лесният начин на Боядисване на Яйцата


Най-лесният и използван от бабите ми начин на боядисване на яйцата беше да се пускат директно яйцата в боята за вода. Яйцата добиват много наситен цвят, но пък са лишени от украса по тях. Може обаче винаги да залепите специални за яйца лепенки.


5 Вариант - Боядисване на Яйцата с Натурални Бои


Боядисването на Великденските Яйца едно време е ставало само с Натурални Цветове. Това все още се прави и до днес, въпреки че ние отдавна сме намерили и нови алтернативни начини за това.
Добре е при този начин на боядисване да ползвате само бели яйца, защото и без това ще е трудно да се боядисат!
Лично аз само веднъж съм боядисвала Яйцата си с натурални бои поради липса на друга.

С Люспи и Листа от Жълт или Червен Лук – за Жълти, Оранжеви и Червени Яйца
Тъй като люспите от лука се оказаха крайно недостатъчни за да добие водата цвят за яйцата, аз добавих към нея и самата глава на лука.
Успях да получа различно оцветяване на яйцата, но то беше в границите между жълто и червено, като точно тези цветове не се получиха!
Коприва – за Зелени Яйца
Наберете си коприва с ръкавици и леко измийте за да падне праха.
Направих си отвара с коприва и след това пуснах и яйцата вътре.
Не знам дали е била малко копривата, но и тук резултата не ме очарова много.

Други Цветове
От горепосочените жълто и зелено пробвах да получа малко синьо, но...

Друго, което лично аз не съм пробвала и не знам колко са ефикасни, е да се добият следните цветове:
Жълто – от Куркума, може да се намери в Lidl.
Небесно Синьо – от Сушена Арония.
Лилаво – с Червено Вино. Ако не друго пияни яйца от виното може и да получите!  ;-)
Жълто-Оранжев цвят - от Липов Цвят.

Както и да е, ако нямате друг избор и не може да си набавите бои, винаги може да пробвате по този начин да боядисате Великденските Яйца. Резултата няма да е както при купешките бои, но все пак нещо шаренко ще се получи. ;-)


6 Вариант - Боядисване на Яйцата с Кристали




Ако си купите специални за целта Кристали, следете указанията на листофката, защото те са малко по-критични за работа.
Лично аз не съм фен на Кристалите, тъй като след това кристалите лесно полепват по ръцете ви и може да си ги хапнете дори, което не е желателно.





7 Вариант - Рисуване с Восък по Яйцата


Опитвала съм този начин преди доста години. Не бях особено очарована от резултата си, но пък човек винаги може да опита нещо отново, особено ако има много свободно време и желание да се занимавама. Може предварително да боядисате яйцата в по-лек цвят за фон. След това нарисувайте с восък върху тях желаните от вас мотиви. После отново пуснете в боята за да се оцветят яйцата, преполагам по-студена боя ще е по-добрият вариант, защото в горещата восъка ще се отлепи и ще стане една мацаница. ;-)


8 Вариант - Лепенки върху Яйцата




 Разбира се това е един от най-лесните начини да разкрасим яйцата си, особено тези, предназначени за децата ни, но все пак преди лепенките не е лошо да ги боядисате леко в различни цветове.

Има разбира се и други начини на боядисване на яйцата, но за тях друг път може да ви разкажа.




Намазване на Великденските Яйца с Олио


Това е много важно и задължително условие за Великденските Яйца!
Олиото предпазва яйцата от външно влияние и освен това дава един хубав блясък на яйцата.
След като яйцата добре изсъхнат омажете леко с олио с помощта на едно меко парченце плат или кухненска хартия.



Рекордите на Гинес 2004 г.:
Най-Голямото Великденско Шоколадово Яйце




На 13 Април 2004 година в Торино, Италия, беше направено най-голямото Шоколадово Великденско Яйце за времето си. То се намираше в най-големия Търговския център на града Le Gru. Беше наистина внушително да се види подобно яйце за първи път, при това на живо (виж снимката). Височината на това Шоколадово Великденско яйце беше 6 м и тежеше 2500 килограма! Яйцето влезе в "Книгата на  Световните Рекорди на Гинес" като Най-Високото и Неподдържано Шоколадово Великденско Яйце. :-)


Кога и как да сборим Великденските Яйца?


Разбира се на Великден! ;-)

Но задължително си ги хапнете с прясна Самардала! :-)





Надявам се описаните от мен начини да са ви харесали. :-)
Малко свежест и цветове у дома винаги създават едно приятно усещане и настроение, нали!


Желая на Всички приятно боядисването на Великденските Яйца! :-)




Честито Възкресение Христово!


*******


Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :






No comments:

Post a Comment