Агнешко Дроб Сърма / Lamb Liver Goldthread


Агнешко Дроб Сърма 
Lamb Liver Goldthread

По Рецепта на Моите Родители




Спомням си, когато бях малка, мама а тате ставахa рано сутрин и още в 6 часа започваха да подготвят Агнешкото за Великденския Обяд. Чудила съм се как им се е ставало толкова рано, но пък за сметка на това винаги сме имали много, много вкусно приготвено Агнешко Дроб Сърма. Тяхната Рецепта е много лесна, но затова пък е толкова много вкусна, че човек може да си оближе пръстите с удоволствие! ;-)

Живеейки далеч от дома лека полека и аз се научих да приготвям всички домашни вкуснотийки от онова време и не искам да прозвучи като голямо самохвалство, но сега тук в Италия за Великден точно аз приготвям Агнешко Дроб Сърма за цялото семейство, много, ама много им харесва на всички! :-)

Тайната на вкусно приготвеното Агнешко се крие във времето му за готвене, но затова по-долу ще кажа. ;-)


Агнешко на Зазидана Пещ

Агнешкото по принцип става най-вкусно, когато е приготвено в предварително загрята с дърва фурна от едновремешните, които се измазват отвън и хубаво се запечатват с пръст. То става направо мозък вътре! ;-) В такава пещ обикновено Агнешкото трябва да престои 6 часа.

Да, ама не всеки си има подобна пещ у дома, затова по някакъв начин трябва да се приспособи.
Сега ще ви разкажа как се приготвя Агнешко Дроб Сърма от моите родители и от мен самата.


Агнешко Дроб Сърма
По Рецепта на Моите Родители

Моите родители и аз приготвяме Агнешкото в нормална домашна фурна и следователно пространството там е ограничено. Моите родители обикновено ползват една доста дълбока тенджера, която захлюпват с капак при готвенето. Аз си имам обаче една специална голяма тава за целта също с капак. Капака е много важен за да може добре да се задуши Агнешкото.


Време е да се омацаме... :-)

Спокойно няма да се оплескате много. ;-)


Какво ще ви трябва за да се омацате?

За Месото:
Агнешко месо
Сол
Червен Пипер
Зехтин
(никакви други подправки!)

За Дроб Сърмата:
Агнешки Дреболийки
Пресен зелен лук
Ориз
Сол
Зехтин
Магданоз

Заливка:
5-6 яйца
1 кофичка Кисело мляко


Какво месо да изберем?

Във всеки случай трябва да е от младо агънце, по-крехко е и по-вкусно става.
Аз предпочитам месото около задните бутчета, но има хора обичат и ребърцата, така че кой както го предпочита. А когато се купува щеш не щеш ти го продават и с ребърцата.
За дроб сърмата обаче ще ви трябват дреболийките от агънцето.


Агнешките Дреболийки

Аз приготвям дреболийките от предходната вечер, защото иначе времето не би ви стигнало.
Дреболийките трябва да се сварят само във вода, без никакви добавки, като от време на време с подходяща дупкана лъжица обирате отделените парцали отгоре (каймака).

На времето, това беше много важна част от приготовленията и ние задължително ходихме у дома на моите баба и дядо и си хапвахме прясно сварени дреболийки с хляб и марулена салата. Ах, колко вкусно беше това! :-) А после те ни даваха една част от дреболийките да си приготвим Агнешкото Дроб Сърма на следващия ден. :-)

Когато отцедите дреболийките от водата, оставете леко да изстинат. Това, което не изядете нарежете на много дребни квадратчета за Дроб Сърмата.

Може да държите готовите Дреболийки през нощта в хладилника или на прохладно.
Ако случайно не обичате Агнешки Дреболийки, може да нарежете на много малки късчета Агнешко месо, но вкуса на Дроб Сърмата ще е малко по-различен.

Може, разбира се, да накълцате заедно и Агнешки Дреболийки, и Агнешко Месо.

Най-вкусна обаче, Дроб Сърмата става само с Агнешки Дреболийки!


Откъде да намеря Агнешки Дреболийки?

За живеещите в Италия, а предполагам, че и в други страни е така, Агнешките Дреболийки биха могли да се намерят в супермаркетите.
Достатъчно e да потърсите някой супермаркет наблизо. Аз съм си купувала и от Esselunga, и от Carrefour. Там те ги продават готови и е точно това, което ви трябва да сварите. Обикновено са бял и черен дроб, може да има сърчице и още нещо друго.
А ако купувате от магазин за месо може да си вземете червица, хрущял и стомах. За мен първите две са най-вкусните, но в супермаркетите не ги продават. Тяхното използване е малко по-сложно, защото трябва специално да ги измиете много добре с оцет и сода! А червицата трябва специално да ги обръщате от двете страни с една дълга клечка и да ги миете в оцета и содата! След това много добре измивате с вода. Иначе не може да ги ползвате, защото са мръсни и ще миришат на не много хубаво! Може би и затова не ги продават в супермаркетите.
А тази година дори в Esselunga намерих и една главичка, ако сте яли мозък, той е просто най-вкусното нещо на Агнешкото. ;-)
Препоръчвам ви обаче да отидете в магазина сутринта рано, не по-късно от 9 часа, защото чак толкова много дреболийки не се продават. Попитайте, ако не ги намерите и най-вече кога може да си купите. Месарите обикновено са добри хора и ще ви кажат кога точно да отидете и да намерите.
Благодаря на Сузана Цакова, че ме попита за това!


Великден е...

Кога да започнем с приготовленията?

Аз започвам да подготвям Агнешкото в 8 часа, за да може до 13.00 часа то да е сготвено и топло за Великденския Обяд!


Колко време се пече Агнешкото на фурна?

Това е най-важното нещо, което трябва да знаете, за да си разпредлите добре задачите във времето.
Добре е Агнешкото да се пече поне 3-3,5 часа, дори 4 часа. Ако Агнешкото ви е много младо Агънце, то тогава може да се опече и малко по-бързо, но в никакъв случай по-малко от 2,5-3 часа!
Аз обикновено го пека  около 3,5 часа.
Обикновено се пече на максимално загрята фурна, но само на затворен капак!


Агнешкото е Номер 1

Добре е Агнешкото да е нарязано на порции предварително за да не губите време.
Посолявате Агнешкото със Сол, но не прекалено!
Омазвате всяка порция месо и с Червен Пипер.
Нареждате в тавата за печене и леко поръсвате отгоре малко Зехтин. Раздрусвате леко тавичката за да се омаже със Зехтина и да не загори.
Разпределете добре в цялата тава. Ако месото ви е малко в повече може леко на една страна да сложите порциите месо, едно върху друго.
Поне веднъж обаче по средата на печенето обърнете месото от другата страна!
Добавяте малко вода, колкото да покриете малко тавичката.
Захлупвате задължително с капак. Ако нямате капак, ползвайте алуминиево фолио, но го прикрепете плътно към съда!
Сложете в предварително загрята фурна.
Ако предпочитате, за да спестите малко време, сложете месото да се пече отворено, но много малко време, само докато се загрее месото и самия съд, след това затворете добре, както вече казах!




Докато Агнешкото се пече...

Пригответе си продуктите за Дроб Сърмата. Дроб Сърмата може да се приготви или в същата тава, както ще видите на снимката или в отделна тава.
Нарежете едно обилно количество Зелен Лук, заедно с листата му.
Задушете на котлон в много малко Зехтин, Зеленият Лук, но само колкото да поомекне.
Добавете нарязаните от предходната вечер Агнешки Дреболийки и леко задушете.
Най накрая добавете и ориза и малко сол, разбъркайте леко да се поомаже и той.


Как да печем ориза?

Сега вече може да изсипите смесва от лук, ориз и дреболийки в една тава и да сложите в друга фурна да се пече. При това положение може да вземете малко от соса с вода и зехтин от тавата, където се пече агнешкото и го изсипите върху ориза, за да стане по-вкусен!


Ако сте решили да печете ориза в същата тава, където се пече и месото...

Направете си сметка, според ориза, който ползвате, колко време ще му е необходимо да се изпече, а също и за заливката.
Сложете на една страна всички порции с месо, така както е на снимката. Те са вече почти готови и не им пречи да стоят по този начин.
Изсипете сместа от Зеления Лук, ориза и дреболийките в тавата, объркайте добре с мазнината от изпеченото месо.
Сложете да се пече.


Докато ориза се пече...

Накълцайте си магданоза.
Пригответе си Заливката: Разбийте с миксер или бъркалка яйцата заедно с киселото мляко.
Когато ориза е почти готов, но не съвсем, извадете тавата от фурната. Нека ориза да е все още малко твърд, хрускав, защото той ще продължи да омеква и след като сте извадили окончателно тавата от фурната, а не е много добре да е разварен.

Добавете Магданоза и разбъркайте добре. После заравнете.
Отгоре залейте със Заливката и отново сложете във фурната, сега вече може само отгоре да запечете леко. Може да покриете месото с алуминиево фолио добре, така че само ориза със заливката да е открит.
По същия начин се процедира и когато приготвяте Дроб Сърмата в отделна тава.

Малка забележка:
Ако не желаете, може и да не правите Заливка към Дроб Сърмата, но класическата Дроб Сърма изисква да има заливка към нея! Освен това е нещо много, много вкусно!



Печене на Цяло Агънце

Ако сте решили да изпечете Цяло Агънце на Пещ, пак може да си направите и Дроб Сърма по посочения горе начин. Само че няма да има заливка. Затова пък след като омесите добре всички продукти - Зеления Лук, Дреболийките и Ориза, с тази смес напълвате Агънцето и добре го зашивате! След това, когато извадите Агънцето от пещта за Великденския обяд, си вадите по малко и от Дроб Сърмата. ;-)

Любопитно

На една година по Великден се случи бяхме във Венеция. И тъй като традиционно и в Италия се яде Агнешко, поръчахме си една вечер в един ресторант и ние. Освен, че беше един голям и много скъп кокал с много малко месо, беше приготвен и с розмарин. Ех, от това агнешко по-безвкусно месо не бях яла и до днес! В моя дом тук, Агнешкото се приготвяше само печено на скара с други подправки. И от тях не бях очарована! А в последствие всички харесаха моята рецепта и сега само такова се прави у дома. :-)

 


Моят Съвет

Агнешкото месо има специфичен вкус и е добре да не се омесва с подправки, защото тогава то просто ще изгуби вкуса си и няма да ви хареса!

Надявам се да ви е допаднал начина на подготовка на Агнешкото Дроб Сърма и да имате една не по-малко вкусна трапеза за Великден!


Изминали са 3,5 часа и е време да извадите Агнешкото Дроб Сърма. :-)

Усещате ли вече какъв аромат се носи из въздуха? Божествен! ;-)


Сервиране

Към всяка порция Агнешко Месо сложете и парче Дроб Сърма!
За гарнитура задължително Зелена Салата!
Добре е да се съчетае с хубаво Бяло Вино, но аз бих казала, който каквото си предпочита, може и с Червено Вино!


Да Ви е Много, Много ВКУСНО!




Честито Възкресение Христово!


*******


Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :






No comments:

Post a Comment