Самардала - Тайни и Полезни Съвети на Мими


Самардалата на Мими
~ Samardala of Mimi ~


Тайни и Полезни Съвети за Самардалата!


Как да си приготвим Трапезна Самардала?




Кой не знае какво е Самардала?
Кой не е чувал за нея?

На практика, в нашия Новозагорския край децата още от малки знаят за Самардалата и тя е неотлъчна съставка на масата заедно с бялата сол! Една от предпочитаните закуски за малките деца (и не само) винаги е била Домашната Лютеница със Самардала!
До скоро обаче за Самардалата знаеха само хората, родени в районите около Сърнена Средна Гора и Странджа-Сакар.
През последните години тя стана доста известна не само в България и сега мисля, че определено в цяла България са чували за нея, но едва ли са я виждали, защото тази чудна трева все пак не расте навсякъде! ;-)
Дори и да искате да си наберете и направите сами Самардала, това едва ли ще ви се удаде лесно, защото местата, за които споменах са много общо казано, а тя дори и там не расте навсякъде, а трябва да познаваш местата и много да ходиш и търсиш, на практика стръкче по стръкче. :-)


Можем ли да отглеждаме Самардалата у дома?

Определено да, но... ;-)
Малко повече шанс да си приготвите сами Трапезна Самардала у дома ще имате, ако по някакъв начин успеете да си намерите семена и засадите една малка полянка със Самардала.
Не чакайте обаче веднага да започнете да берете и произвеждате Самардала!


Кога се сее Самардалата?

Самардалата се сее на есен, но само първата година!
Предварително почистете и дренирайте добре земята, не е необходимо прекалена дълбочина на засаждане.
Веднъж засята обаче, не копайте и не вадете Самардалата, желателно е само да поливате!
Почиствайте от време на време тревата на полянката със Самардала!
По време на растежа на Самардалата не чистете трева и не тъпчете!
На практика Самардалата обича малко влажна земя, дори и бедна да е, не е лошо да е покрита с широколистни листа, така както е в горски условия.


Внимавайте с Котките!!!

Ще кажете каква връзка имат тук котките? :-)
Имат, имат.
Котките са много опасни и те са най-големият враг на Самардалата!
Ако недай си боже котката ви хареса полянката със Самардала за своите си нужди, спукана ви е работата! Така добре ще я натори, че следващите няколко години и да се опитвате да сеете отново Самардала, тя няма да се хване и няма да изкара!
Казвам ви го от личен опит, защото ми трябваше доста време да хвана престъпника в моята градинка, а когато го разбрах кой е, беше вече доста късно и обилно наторено! ;-)
Така че много внимавайте с тях, ако е необходимо затворете с някаква мрежа градинка отстрани и отгоре!
И не се смейте, Слушайте Патило, а не питайте старило! :-)

А иначе Самардалата си вирее отлично и в Италия, но в домашна градинка! ;-)


След сеитбата на Самардалата

Самардалата е една от първите треви, които поникват на Пролет.
Но, ако сте я засели на есен, не очаквайте да берете още през първата година Самардала! Тя изниква, но стъбалцата й са прекалено малки и крехки.
С всяка следваща година обаче тя ще става все по-голяма.
На втората година ще наберете малко и ще може да умиришете дома си. :-)
На третата година още малко в повече реколта ще даде, нещо ще може да произведете най-после.
Едва на четвъртата година Самардалата е добре съзряла и ще имате вече наистина една добра реколта!
Оттук нататък вече ще имате добра реколта, но пак ви напомням да внимавате с котките! ;-)


Как да познаем Самардалата?

Самардалата е много лесна за разпознаване, но не е никак лесна за намиране в гората. На практика ще ви трябват поне няколко часа 4-5 човека да успеете да намерите и наберете около 1 кг или малко повече Самардала. В гората има и други зелени тревички и цветя, и малко ще ви се угледат очите.
Все пак обаче знайте, че листата на Самардалата имат един много специфичен напречен разрез подобен на емблемата на Мерцедес, самия лист има 3 основни ръба, така че не може да се сбърка!
Освен това, когато откъснете Самардалата, тя издава една много силна миризма на Лук и ръцете ви ще бъдат приятно умирисани. :-)

Търсенето и намирането на Самардала е едно много приятно занимание и развлечение сред природата и аз пазя много мили и приятни спомени за това от детството. Просто не можеше да не се отиде всяка година и да не се търси и бере Самардала. Ех, може и така да се увлечете в брането, и дори да се поизгубите в гората, така че внимавайте, ако ходите там с деца! ;-)


Малко История

Когато преди много години загубих моята баба Минка, по стечение на обстоятелствата аз бях тази в семейството ми, която трябваше за първи път да прави Самардалата. Справих се отлично със задачката, разбира се, въпреки че никак не ми беше лесно с чукалото и с тази силна парлива миризма, която ме караше постоянно да плача и да спирам за да си почина малко. Но веднъж поувяхнала силната миризма намалява, а по-късно съвсем изчезва и обработката е по-лесна. :-)
Спазвах, разбира се, инструкциите на баба ми и това беше най-важното. Добре беше, че баба ми Минка нямаше тайни за Самардалата и всичките й деца и внуци знаят как се приготвя и прави.
Все пак баба Минка изумяваше всички нас как за 1 ден успяваше да изкара готова и изсъхнала вече Самардала за консумация! Тя правеше обаче само една малка част от Самардалата готова за един ден, другата по-голяма част съхнеше за 3-4 дни. Всичко зависи от климатичните условия и количеството, разбира се. ;-)


Сега ще ви разкажа и на вас как се приготвя Домашна Трапезна Самардала. :-)




Беритба на Самардалата

Бере се в ранна пролет, обикновено за Великден всеки дом има прясна Самардала в нашия Новозагорския край!


Кога точно да берем Самардалата?

Когато Самардалата е висока поне 25-30 см и преди узряването на семената.
Добре е да не я късате много млада, за да порасне малко повече и за да даде малко по-висока продукция!
Когато берете Самардала в гората, внимавайте да не дърпате много за да не извадите младите, все още невкоренени дълбоко луковички! Ако случайно откъснете такива засейте ги веднага!
Ако Самардалата вече има оформени дръжки за цъфтеж, не ги късайте, а оставете да цъфне и да се размножи. Ще позначете цветните дръжки лесно, защото те са по-големи, удебелени и се е образувала нещо като торбичка, в която се развива дръжката с цвета. Самардалата цъфти и оформя цвят и семена подобно на Лука!
Спазвайте тези съвети, ако сте в Гората, защото в противен случай рискувате тази трева да изчезне!


Какво всъщност е Трапезната Самардала?

Трапезната Самардала е смесица от Фина Бяла Сол и тревата Самардала!
Абсолютно никакви други треви, нито билки не се добавят към нея!
Веднъж вече приготвена Трапезната Самардала е много вкусна и може да я ползвате първо върху Великденските Яйца, които получават един незаменим вкус, и които само тогава са толкова много вкусни! :-)
Самардалата се използва като Подправка за поръсване на картофи, домати, краставици, масло, месо и много други пресни зеленчуци.
Върху Домашната Българска Лютеница тя предава един чуден вкус! Моят син просто ги обожава и двете в комбинация! А тази година изяви желание той да смели Самардалата с Машинката за Кайма. :-)
Може да ползвате Трапезната Самардала и за осоляване на манджи и всякакви други ястия, разбира се, въпрос на вкус. Аз лично след като си направя новата Самардала, старата използвам за готварски нужди.



Как да си приготвим Самардала у дома?

Баба ми Минка приготвяше Самардалата, а после и аз, по следния начин.
Вижте отделните етапи върху снимките!


Пропорции на Самардалата и Солта - Важно!

Баба Минка казваше, че идеалният вариант на Трапезната Самардала е:

1 кг Самардала + 1 кг Сол


Има хора, които предпочитат да сложат 2 или 3 части Самардала + 1 част Сол, ще стане още по-наситено зелена.
Някои обаче слагат и повече Сол, а по-малко Самардала, като мен тази година, само и само да изкарам малко прясна Самардала за Великден (заради котките бях малко затруднена!). ;-)


Предварителна подготовка на Самардалата

1.       Беритба на Самардалата така, както описах по-горе.
2.       Измийте добре и подсушете много добре с кърпа листата на Самардалата.
3.       Нарежете листата на не много големи късове, вижте на снимката. Имайте в предвид, че това е първата най-неприятна част от обработката, защото самото рязане е свързано с отделянето на много газове, подобно на лука, и няма начин да не се разплачете! Затова съвета ми е да режете Самардалата навън и на проветриво място! ;-)
4.       Смесете добре Самардалата с Фина Бяла Сол.


Същинска обработка на Самардалата




Счукване на Самардалата

1.       Баба Минка чукаше Самардалата в специално за целта по-голямо хаванче. Вземайте от сместа на малки порции. Тук отново ви гарантирам, че ще си поплачете доста добре. Затова отново си намерете проветриво място навън. Въпреки всичко рева може да не ви се размине! ;-)
2.       Първите години и аз чуках Самардалата в специално за целта Хаванче. По-късно обаче имайки проблеми с ръцете си преминах към другия по-лек и по-безболезнен вариант с Машинка за Кайма. Прекарвате през Машинката за Кайма Самардалата, така както е омесена със солта.
3.       След като счукате добре или смелите Самардалата разстилете добре върху подходяща по-дебела или оризена хартия и оставете навън на проветриво място да съхне. Аз я оставям освен това и в тавичка, ако има вятър.
4.       Колкото по-тънък е пласта счукана Самардала и колкото по-проветриво е, толкова по-бързо съхне тя. От време на време с една лъжица може да начуквате леко Самардалата за да си поема въздух и съхне.
5.       Сушете навън, но само на сянка, а не на слънце, защото може да избелее!
6.       Не ви съветвам в затворени пространства да обработвате Самардалата!



Ако чукате Самардалата в Хаванче

1.       Малко като позасъхне счуканата Самардала, съберете отново всичко и счукайте отново в хаванчето, отново на малки порции.
2.       Ако имате време на разположение добре е да направите това 3-4 пъти през деня!
3.       Имайте в предвид, че трябва да се очуква много дълго и много добре докато всичко стане на хомогенна смес, като много ситен пясък, а не в нея да се намират големи зелени парцали!
4.       Баба Минка в края на чукането, когато Самардалата беше изсъхнала, задължително минаваше Трапезната Самардала през сито. Останалото чукаше докато не успееше и него да прекара през ситото, нямаше шкарт при нея!
5.       Ако времето е сухо предполагам за 3-4 дни Самардалата ви ще изсъхне и ще е готова.
6.       Ако въздухът е влажен, ще ви отнеме повече време.


Ако смилате с Машинка за Кайма

1.       Прекарайте втори път през Машинката за Кайма, ако предпочитате.
2.       Отново оставете да съхне на проветриво и не слънчево място. 
3.       След второто прекарване на Самардалата през Машинката за Кайма е възможно тя да е изсъхнала достатъчно много и да не е възможно да я прекарвате трети път през Машинката, ще усетите сами, ако започне да минава трудно преминаването през машинката, не я мъчете повече! 
4.       На този етап вече може само да сушите и разбърквате. 
5.       Когато поизсъхне Самардлата прекарайте през затворен Миксер за Плодове. Той ще накълца по-големите парченца на Самардалата на по-ситни. 
6.       Наложете да съхне отново и разбърквайте от време на време.
7.       Повтаряйте операцията със сушенето и Миксера за Плодове докато Самардалата изсъхне съвсем и стане ситна като пясък.
8.       След това, подобно на описания горе начин с Чукане в Хаванче прекарайте Самардалата през сито, докато Самардала не стане на пясък и хомогенна смес!


Допълнително Сушене

И при единия и при другия вариант на сушене аз оставям в тавичка готовата вече пресята Трапезна Самардала няколко дни у дома отворена, като от време на време разбърквам докато се уверя, че е напълно изсъхнала.


Лютивост

Спокойно, лютивостта на Самардалата изчезва постепенно с обработката и сушенето до 0!


Съхранение на Самардалата

Съхранявайте Самардалата в добре затворени и затъмнени буркани или непрозрачни контейнери!
Малка тайна е съхранението на тези буркани или контейнери в хладилник! Така Самардалата запазва не само вкуса си, но и цвета си, и е вечно свежа до следващата година!
Ако не я съхранявате в хладилник, то поне я съхранявайте на тъмно и много добре затворена!


Съветите на Мими за Самардалата

Пробвайте да си хапнете едно листо от зелената Самардала. Гарантирам ви, че яко ще ви подлюти, а може и да ви разплаче! ;-)
Възможно е, но не ви препоръчвам да ползвате зелените листа за топлинно готвене!
А старата Самардала, както казах, спокойно може да ползвате за готвене, придава един приятен вкус и аромат на яденето, все пак в голямата си част е само Сол.


Прясна ли е или Не Самардалата?

Прясната Самардала има много свеж и наситен зелен цвят, приятен аромат и вкус! Не е в никакъв случай лютива! Не оставя силен мирис по вас както Меродията!

Старата Самардала е по-избледняла, няма свеж аромат, нито свеж вкус, тя е по-скоро само като сол!




Това бяха Всички Тайни и Полезни Съвети на Мими за Самардалата! :-)

Ако ви е харесало описанието и имате желание и вие да пробвате, въоръжете се с търпение и много време, и не на последно място създайте си една градинка със Самардала! :-)

Желая Ви успех! :-)

Ако ли не, просто си купете, ако не за друго, то поне само за да усетите приятната миризма и вкус на Самардалата! :-)

За пръв път Самардалата на Мими беше публикувана тук:

А по-късно и тук разбира се:

Както и на сайта на bTV:
Самардалата на Мими - Тайни и Полезни съвети

Да Ви е ВКУСНО и МНОГО СОЛЕНО! ;-)



*******


Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :






No comments:

Post a Comment