Питка и Салатка с Див Чесън (Левурда)


Питка с Див Чесън "Слънце"

Focaccia Aglio Selvatico / Wild Garlic Bread


+ Салатка от Див Чесън ;-)

+ Insalata di Aglio Selvatico / + Wild Garlic Salad

Тази година поне там, където живея, почти нямаше истинска зима и времето се задържа невероятно топло през цялата зима. Високо в Алпите все още се вижда доста сняг, но не и тук долу в низината. Дръвчетата от 2 седмици постоянно цъфтят и особено красиви са Магнолиите, които са отрупани в бели или розови цветове. В неделя ходихме на разходка в Алпите и докато горе все още някои пътища са непроходими, то долу, в по-ниската част на планината, там, където аз си знам, че има, млад и крехък Див Чесън е поникнал. ;-)
Миналата година за пръв път пробвах и направих Питка с Див Чесън, която всеки, който опита много хареса.
Сега бих искала и на вас да я предложа. :-)


Готови ли сте пак да се омацате?

Който е брал Див Чесън добре знае, че когато се бере, той има една миризма наподобяваща тази на лука, но далеч не е толкова опасен като него и сигурно няма да се разплачете! Ако го берете в периода, когато вече е цъфнал и поляните са отрупани с бели цветове, дори може да си натопите цветята му. Ех, малко може и да ви мирише у дома на Див Чесън, но не е чак толкова страшно, а цветовете му са много красиви. ;-)


Салатка от Див Чесън ;-)

Дивият Чесън е много вкусен и на зелена салата. Може да го консумирате както самостоятелно на Салатка, така и в комбинация с други зелени салати като валериана и други.
Подправете го с малко Зехтин (олио) и Балсамов оцет (обикновен оцет), дори не е необходима сол! Предупреждавам Ви обаче, че после остава един доста силен вкус в устата ви на лук. Затова аз предпочитам да добавя отгоре 2-3 с. л. Кисело Мляко, които малко убиват силния мирис, но все пак ще ви остане вкус в устата. Въпрос на вкус! :-)


Не така обаче стоят нещата с Питката с Див Чесън. Имайте в предвид, че топлинната обработка убива силния мирис и на практика става една много, много вкусна Питка!


И така ...
Какво ще трябва за да се омацате отново? 

За тестото:

2 яйца
1 кубче Мая
2 ч. л. Захар
1 ч. л. Сол
250 мл Прясно Мляко
250 мл Вода
3+3+3 с. л. Зехтин
1 кг Брашно

За Плънката:

200 гр Краве Сирене
200 гр Рикотта (Извара)
2 ч. л. Чубрица
2 Стръка Лук
100 гр Див Чесън

За Декориране:

1 яйце
Сусамени, Макови, Слънчогледови или други семена, по ваш избор.


Преди да се омацате

* Тестото, разбира се, може да го замесите и по ваша рецепта, кой както обича.
* Може и с олио, но както вече съм казвала, предпочитам зехтина, защото той е по-здравословен.
* Задължително обаче преди да започнете месенето, да си пресеете Брашното!
* Ако не може да намерите Див Чесън може и с Лук да опитате и други зелени за сезона треви, но аз ви гарантирам, че с Див Чесън става изключително вкусна!
* Лука дори може въобще да го забравите, аз го сложих защото просто имах 2 излишни стръка зелен лук.
* Ползвала съм Рикотта, но ако не може да намерите такава ползвайте Извара.


Подготовка за омесването

Маята:

* Затопляме в подходящ съд 250 мл Вода в микровълновата печка до леко топла вода.
* В друг съд се слага 1 ч. л. Захар, отгоре надробяваме маята с вилица или на ръка.
* Върху маята поставяме още една 1 ч. л. Захар и после заливаме с топлата водичка.
* Разбъркваме добре и захлупваме съда с една чиния докато маята се надигне.
* Завиваме с кърпа.
* В по-голям съд, където ще омесим тестото, задължително пресяваме брашното.


Как да направим пухкаво тестото?

Може да проследите рецептата ми на Солените Котенца (Малка Питка с Хлебчета), която е почти същата.
Към вече пресятото брашно добавяме Щипка Сол и леко объркваме.
След това последователно добавяме Маята, леко затопленото Прясно Мляко, Зехтина и Яйцата, като постоянно бъркаме с подходяща лъжица.
Бъркаме, докато тестото започне да става по-гъсто и невъзможно повече за бъркане с лъжица.
Тогава опрятаме ръкави и започваме с ръчичките.
На няколко пъти, докато месим тестото, добавяме по 3 с. л. Зехтин. Може и повече от 3 х 3 пъти, зависи как ви се струва тестото.
За мен тестото е хубаво тогава, когато като го вдигна във въздуха за хвърляне е толкова меко и пухкаво, че започва да се изтича между пръстите ми, ако не го ударя веднага.
Когато тестото се поомеси малко, започвам задължително биенето му у масата, като през цялото време го въртя в ръцете си. Това просто е задължително условие за Хубавата Питка!
След като ударите тестото у масата около 100 пъти, омесете отново добре на топка и положете в леко намазан съд със Зехтин. Намажете леко със Зехтин и тестото отгоре.
Закрийте задължително и плътно с наелоново фолио или както предпочитате. После покрийте с някаква кърпа и/или одеяло или нещо подобно и оставете за около 30 минути да втаса.


Хайде да забъркаме Плънката

Докато чакате тестото да втаса:
* Натронете с вилица или на ръка сиренето.
* Добавете едно след друго: нарязания Лук, Чубрица и Рикотта.
* Измийте и нарежете на не много ситно, но и не много едро Дивият Чесън и Лука и добавете.
* Объркайте всичко много добре.
Трябва да се получи една плънка, която не е рядка.



Време е за Творческа Инициатива! ;-)

Лично аз предпочитам да сложа отдолу в тавата за печене и в страни докъдето може оризова хартия под питката. Така след това отлепянето е просто нищо работа!
Питката може да си я завъртите както си искате и желаете, важно е плънката да е някъде по средата.

За опъване на тестото добре е да си омажите малко ръцете със зехтин.
* Разделяте тесто на две равни части и още малко отделяте на страна за украса отгоре.
* Омесвате много леко всяка една топка. Не е необходимо на точите двете топки.
* Разтегляте тестото с ръце в кръг или издърпвате по-малко като го въртите във въздуха, така че да му предадете желаната форма, докато напълни съда, в който ще се пече.
* Разпределяте равномерно цялото количество плънка върху първия пласт на тестото.
* Опъвате извън тавата или разтегляте във въздуха и вторият пласт на тестото, докато се получи достатъчно голям пласт за да покрие плънката.

В средата на питката може да сложите една малка купичка, колкото да бележите докъде да не режете питката. След това останалото разрязвате на 8 части около кръга. Всяко едно от тези 8 парчета завъртате около оста му на 180 градуса, както е показано на снимките.

След това отстранeте купичката и на нейно място декорирате нещо по желание, в случая аз съм оформила едно малко слънчице. :-)
Моята питка е оформена по-възможно най-лесния начин, но тя се получи и красива такава, тъй като при пресукването на всяко парче от питката се показа плънката и така заприлича на едно слънце. :-)


Оставете Питката да втаса, поне 20 минути, ако имате време.


Изпичане на Питката

Докато Питката втасва, затоплете фурната до 180-200 градуса.
Преди да сложите във фурната, намажете Питката с разбито яйце и поръчете със семена по желание.
Печете около 30-40 минути, зависи на колко градуса предпочитате.
Аз предпочитам изпичане на Питката да става на 180 градуса. Така тестото има време допълнително да бухне във фурната и се пече внимателно без да прегори.



Как да си я хапнем?

С Апетит! ;-)

Може в комбинация със Салатката от Див Чесън, за която казах по-горе.
Може още с Бяло Винце или просто с Айрян!


Да Ви е много, много Вкусно! :-)



*******


Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :






No comments:

Post a Comment