Солени Kотенца / Salt Cats


Солени Котенца

Солените Грешчици на Мими :-)

Малка Питка с Хлебчета


Ще кажете чак пък да са Солени Котенцата!!!
Да, ама Да!


Сигурно Ви се е случвало поне веднъж да започнете да правите нещо и то да заприлича на нещо друго, нали!
Така и аз. На Трифон Зарезан или Свети Валентин, кой както го предпочита, реших аз да замеся и опека нещо си. Преди време гледах разни хлебни историйки из интернет и някои моделчета реших един ден да опитам и аз.
Не съм се изпекла още като такава супер майсторка, но няколко пъти вече се пробвам да правя питка и ако не чак толкова красива, то поне на вкус и пухкавост стават мекички да ги схрускаш на една глътка.
Рецептата е от едно време, на мама Нели рецептата за Питка, така, както я правеше, само че аз не ползвам олио, а само зехтин. А като гледам в интернет всички правят питки долу-горе по подобен начин.


Защо точно Солени Котенца?

Реших да правя разни животинки като хлебчета, да се радва детето и да яде. А то наистина ги и хареса после.
Всъщност въобще и не съм си мислила за Котенца и не съм правила такива, докато сина ми не ги видя. Те трябваше да са малки зайчета, само че после на мен ми заприличаха повече на малки мишленца. Обаче детето щом казва:
„- Не мамо, това са Малки Котенца!“ ;-)
И така решихме да ги наречем Солени Kотенца! :-)


И така ...

Готови ли сте отново да се омацате отново?

Малко, не много, само с брашно и малко олио. ;-)
Нищо кой знае колко специално няма да Ви трябва освен обичайните продукти и съдове, една ножица и едно накъдрено въртящо се ножче.

Какво ще трябва за да се омацате?

За Тестото:
1 кг Брашно (Биологично тип 00)
300 мл Прясно Мляко
150 мл Вода
1 кубче хл. Мая
2 ч. л. Захар
3 Яйца
Щипка Сол
3 с. л. Зехтин + 3 с. л. + 3 с. л. + още за точене

Семена за Декориране:
Тиквени, Слънчогледови, Сусамени и др.
1 Яйце (за намазване)

Преди да се омацате отново

Сигурно ви е направило впечатление, че съм писала на няколко пъти зехтин. Това е така, защото аз предпочитам да правя питките си само и с малко повече зехтин, който предава по-мек и пухкав вид на самата питка / хлебчета. За самото разточване на хлебчетата и оформянето на питката също съм използвала зехтин, като леко си омазвам ръцете с него.
За тестото от известно време съм се спряла на един вид Биологично Брашно тип 00, но вие може да ползвате това, което ви е любимото.

Подготовка за омесването

Затопляме в подходящ съд, около 150 мл Вода в микровълновата печка до леко топла вода.
В друг съд се слага 1 ч. л. Захар, отгоре маята и надробяваме малко с вилица. Върху маята поставяме още една 1 ч. л. Захар и после заливаме с топлата водичка. Разбъркваме добре и захлупваме съда с една чиния докато маята се надигне.
В по-голям съд, където ще омесим тестото, задължително пресяваме брашното.Как да направим пухкаво тесто?

Това не е никак трудна задача!
Към вече пресятото брашно добавяме Щипка Сол и леко объркваме. Следва това добавяме затопленото Прясно Мляко, като постоянно бъркаме с една подходяща дървена лъжица (може и друга, каквато имате).
Отгоре добавяме и 3 яйца и продължаваме да бъркаме.
После се добавя и разтворената и втасала мая.
Бъркаме с лъжицата, докато тестото започне да става по-гъсто и невъзможно повече за бъркане с лъжица.
Тогава опрятаме ръкави и започваме да месим на ръка. Ех, ако някой има подходяща машина може и с нея, но аз лично предпочитам ръчичките, става по- вкусно и по-сладко така! ;-)
Между и с домашна машина съм правила хляб, но чак толкова вкусен не може да стане, да ме извиняват производителите!
На няколко пъти, докато месим тестото, добавяме по 3 с. л. Зехтин. Може и повече от 3 х 3 пъти, зависи как ви се струва тестото.
След като се поомеси малко тестото, задължително започвам хвърлянето му или по-скоро биенето му у масата, като през цялото време го въртя в ръцете си. Това просто е задължително условие за Хубавата Питка!
За мен тестото е хубаво тогава, когато като го вдигна във въздуха за хвърляне е толкова меко и пухкаво, че започва да се изтича между пръстите ми, ако не го ударя веднага. Затова и писах, че е възможно на няколко пъти да добавите зехтин, докато се получи желаното от Вас тесто. :-)
След като ударите тестото у масата около 100 пъти, омесете отново добре на топка и положете в леко намазан съд със Зехтин.
Намажете леко със Зехтин и тестото отгоре и закрийте задължително и плътно с наелоново фолио или както предпочитате. После покрийте с някакво одеяло или нещо подобно и оставете за около 30 минути да втаса.

Докато чакате тестото да втаса

Пригответе си съдове за печене, една ножица и едно накъдрено въртящо се ножче.
Когато пека на фурна било то хляб, питка, бисквити или друго, задължително слагам на дъното оризова хартия. Така отлепянето е много лесно, съда се запазва почти чист и е сигурно, че ръцете няма да ви заболят от търкане на съдове. ;-)
В един съд пригответе и малко зехтин, който ще ви трябва за омазване на ръцете при приготянето на хлебчетата и питката.
При всяко омесване на Хлебчетата и Питката задължително си омазвайте ръцете със зехтин.
В друг съд си пригответе разбитото яйце. Аз от мама знам и винаги разбивам цялото яйце, жълтъка + белтъка и това за мен е максимално най-добрият вариант!Време е за Творческа Инициатива! ;-)

Това със сигурност е най-приятната част от цялото занимание, защото човек може да покаже творческите си възможности и грешки. ;-)
Ех, аз се опитах да покажа и двете и много добре се справих и с двете! Така де, човек не трябва да се срамува от това, което прави, важното е да го прави с Много Любов и много желание, и ако не е чак толкова красиво, то поне Много Вкусно няма начин да не стане! :-)
И така опретнах се аз и реших за всеки вкус да има подходящи форми. За детето пък дори трябваше и да са без семки, защото то пък не ги обича.
За всички Животинки съм ползвала тиквени или слънчогледови  семки само за да маркирам очичките и нослето.
  • Първо реших да направя животинките. Костенурката е лесна, отгоре се опитах леко да мина с къдравия нож, но след втасването и печенето малко се загубиха формите, все пак си прилича малко, нали. :-)
  • След това дойде ред на Кученцата, нали обича детето хот-дог, та си помислих, че идеята ще е много добра за него. За тях съм ползвала само къдравия нож за рязане на ушичките. :-)
  • После Прасенцата, и те са ясни, изрязвате само ушичките с къдравия нож, оформяте зурличката и дупчици в нея.
* Тези Животинки бяха за Тава N 1, изчаках да втасат малко така готови, после намазах с разбито яйце и сложих да се пекат.
  • Най-после се заех и Зайчетата да направя. Оформяте леко продълговати формички, с една ножица клъцвате за двете ушенца, дупчици за очички, които после се изгубиха след втасването и по една семка между зъбките на зайчето. Различните зайчета премесих със слънчогледови или тиквени семки.
* Зайчетата бяха за Тава N 2. След малко втасване намазах с яйце, а на някои зайчета поръсих и сусамени семки.
  • Следващите Хлебчета оформих като малки питчици. Те се точат на много тънко, поръсват се със слънчогледови или тиквени семки, леко притискате с точилката семките (аз имам една миниатюрна за целта) и после се нарязват на дълги ивици с къдравия нож, като не ги разрязвате до края, вижте на една от снимките как е. След това хващате в двата края, вдигате тестото и леко го завъртате така, че да това, което виждате да остане от външната страна. Пресуквате го леко няколко пъти и завъртате, така че да се оформи малко хлебче. Много красиви и ефектни стават.
* Хлебчетата бяха за Тава N 3. След малко втасване и тях намазах с яйце и поръсих със сусамени семки.
  • Като за последно оставих малко тесто и направих и Малка Питка. За Питката също имах нещо друго на идея, но в крайна сметка се получи това, което виждате. Разделих тесто на 5 топки и оставих една друга малка топка за розичката и листенцата. Първо разточих 5 пласта на кръгове и ги поставих един върху друг, като задължително всеки един пласт от тестото се намазва отгоре със зехтин, преди да се положи следващия. При рязането на Питката също съм ползвала накъдрения нож – малка солена грешка. Отгоре добавих само една розичка и 3 листенца.
* Питката пък беше за Тава N 4. След малко втасване и нея намазах с яйце, но пък от бързане забравих да поръся със сусамени семки. :-)


Какво пък, стават и малки солени грешки, но затова пък много, много вкусни и много пухкави!
Човек се учи от грешките си, нали! :-)


Как да изпечем Хлебчетата и Питката?

Печем една след друга в малки тавички, за да имаме време и да ги оформяме, и да втасат малко. Печем на добре загрята фурна на около 180 градуса, 20-30 минути, преценете сами според фурната си.
Колко Хлебчета излизат от 1 кг брашно?

Грамажа на различните хлебчета е различен, най-малки са Котенцата. От цялото количество излязоха:
8 Котенца
1 Костенурка
2 Прасенца
2 Кученца
8 Хлебчета
1 Малка Питка
 


Котенца – мотенца, малки солени грешчици!

Дали приличат на Котенца не знам, преценете сами, но пък че бяха всички много, много вкусни, спор нямаше у дома! ;-)


Нека да Ви е сладко и много, много вкусно! :-)*******


Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :


No comments:

Post a Comment