Берковски Пълнени Сушени Червени Чушки с Боб


Берковски Пълнени Сушени Червени Чушки с Боб

Ей, че дълго стана това заглавие, но пък искам всичко да покаже! ;-)

Оригинална рецепта на Леля Танче и моите Баби!


Спомняте ли си колко ароматни и вкусни бяха на времето манджите, сготвени от нашите баби? Разбира се сега и нашите майки се справят не по зле от тях, нали! :-)
Запитвали ли сте се защо те са били толкова вкусни? Дали е нямало какво да ядем или просто начина на приготвяне на храната е бил малко по-различен?

Преди да продължа искам да посветя тази рецепта на най-новите ми готварски приятели: Диана, чиито снимки на едни много красиви питки станаха причина да я открия, а оттам пък и Йоли, която има златни ръце в творенето особено на разни лакоми сладкишчета и какво ли не още, и не на последно място обаче, на Николай, когото пък открих заради едни много вкусни варени гевречета, които така ми липсват тук! :-)

Но да се върнем на въпроса!

В наши дни като че ли малко се позабравиха начините на готвене на нашите баби, все бързаме за нещо и някъде, и пропускаме толкова много неща, но аз вярвам, че с помощта на всички млади хора, които имат много добре направени готварски блогове и на всички останали млади жени от ФБ, които готвят с такова желание и ентусиазъм, че старите методи и начини на готвене ще се запазят и възродят!

Спомням си как моите баби на времето сушаха много и всички видове плодове, които се намираха в градината им. Те бяха толкова вкусни, че техния вкус в наши времена не може по никакъв начин да се сравни с тези, които можете да намерите в магазина. От сушените плодове мама зимно време дори ни вареше компот. Логично е било, нямали са хладилници на времето, но това не значи, че не са готвили различни видове ястия по всяко време на годината, при това с абсолютно натурални продукти.

Освен това моите баби сушаха и червени чушки, нанизани на връв като огърлица. А зимно време се правеха вкусни пълнени чушки с боб от тях. Ехх, как ми лиспва аромата на някои ястия от моето детство!!!

Днес моята Леля Танче, която живее в Берковица, суши същите Червени Чушки и после ги пълни с боб.  Трябва да кажа, че не знам защо или така само ми се струва, но Берковските Сушени Червени Чушки са нещо много, много вкусно и ме връщат в детството ми! Освен това Леля Танче прави и много, много вкусна дърпана баница, за която ще ви разкажа друг път. Ей, Дърпана Баница, не по-малко вкусна прави и моята мама. Май само аз още не съм се опитвала да я дърпам, какво пък някой ден може да започна и аз да я мяткам из къщи! :-)

И така тази зима моята Леля Танче ми даде една огърлица Берковски Сушени Червени Чушки, които аз пък напълних с Шарен Боб. Рецептата и начина на приготвяне е по нейно описание.

Червените Пълнени Чушки с Боб са една от Традиционните Български Рецепти за Коледа, но дали всеки дом си приготвя такива Вие ще кажете. :-)

Оххх, просто нямам търпение, нека само първо да ви кажа, че те станаха много, много вкусни!!! :-)))

И така ...


Хайде сега да се омацаме отново! ;-)

 

Приготвянето на това много вкусно ястие е много дълга работа, но пък уверявам ви, че си заслужава труда!
Когато решите да напълните Сушени Червени Чушки с Шарен Боб имайте предвид, че ще трябва да накиснете боба във водата поне за 6 часа.
* Аз накиснах боба от вечерта, а сутринта се заех с готвенето му.





Какво трябва за да се поомацате! ;-)

500 гр. Шарен боб
30 броя Берковски Червени Сушени Чушки (някъде ги наричат пиперки, все едно)
1 праз
Зехтин (може и олио, зависи какво обичате)
1 кубче бульон
1 ч. л. Червен Пипер
Сол на вкус
Гюзум (гьозум, джоджен, мента, мятва, кой както го знае)
Магданоз

Преди да се омацате съвсем! ;-)

Чушките или Пиперките, на кой както му харесва, аз ги предпочитам изключително само Червени, защото вкуса на узрялата червена чушка не може да се сравни нито със зелената, нито с жълтата чушка. А пък ако са и Берковски Сушени Червени Чушки, тогава просто си приготвяте нещо подобно като „Върха на Сладоледа“! ;-)
Бяха ми необходими приблизително 30 броя Червени Сушени Чушки за 500 г шарен боб, но всичко е относително,  зависи колко големи са чушките ви. Моите не бяха големи, а по-скоро малки и средни.
В моята кухня се използва изключително само зехтин, тъй като той помага за разграждането на холестерола и ни гарира минимум 1 % здравословно хранене! Ефект върху здравето наистина има след дългогодишна употреба само на зехтин! Но спокойно може да си използвате и олио.
Бульона обикновено предава вкусен аромат на ястието и е една от съставките в моята кухня. Но това съвсем не означава, че не добавям и други ароматни треви по-късно.
Гюзума се среща с различни наименования във всички краища на България, но съдържанието му е едно и също.
Зехтина и бульона, бяха добавени от мен, разбира се, но всичко останало си е по рецептата на леля Танче. Не е фатално да не сложите бульон или някоя ароматна трева, но поне 1 вид е добре да има в ястието ви.

Подготовка от предната вечер ;-)

Задължително от предходната вечер или поне 6 часа преди да започне истинското готвене, измийте няколко пъти много добре и накиснете Шарения Боб във вода.
Също така отстранете семките и дръжките на сушените чушки.

Варене на Шарения Боб ;-)

На сутринта изхвърлете водата от накиснатия Шарен боб и изплакнето 2-3 пъти. Напълнете тенджерата с достатъчно количество вода, може и да е леко топла вода, за да заври по-бързо.
Лично аз от майка си знам, че след като поври малко боба мръсната вода трябва да се изхрърли и да се сложи нова!
Затова около час след завирането изхвърлете водата, в която ври боба и го изплакнете 1-2 пъти с топла вода. Добавете топла вода и отново сложете да ври. Ако желаете може да повторите това,но добре е поне веднъж да се направи.
Самото варене на Шарения Боб е доста дълга работа и зависи от типа на боба и овирането му. Моя боб трябваше да го варя около 3 часа.

Докато боба ври на огъня ;-)

Към края на варенето на боба може да си приготвите и нарежете праза като лук за манджа.
Измийте доколкото е възможно с течаща вода Сушените Червени Чушки.

Подготовка за запържване ;-)
 


Когато прецените, че боба е уврял достатъчно за ядене, прецедете го и изхвърлете водата му.
Намачкайте леко боба. Лично аз използвах кръгъл ръчен уред за мачкане на картофи, но във всеки случай мачкането беше наистина леко и не всички зърна бяха смачкани!





Запържване на Боба ;-)

В тенджера или по-голям тиган запържете леко праза в зехтина. Добавете към него и смачкания бульон.
Когато праза поомекне малко, добавете не повече от 1 ч. л. Червен Пипер и разбъркайте.
Веднага започнете да добавяте с една голяма лъжица от намачкания боб и бъркайте постоянно за да се позапържи леко.
След това веднага добавете гюзома и магданоза.
Разбъркайте и изключете от огъня.

Време е да се заемем с Червените Сухи Чушки ;-)

В тенджера сложете да заври вода. Когато водата вече ври започнете последователно да пускате по 5-6 чушки едновременно във водата. Изчакайте достатъчно време те да омекнат и да са лесни за пълнене с боб. Обиккновено това време е около 1 минута, преценете сами.
Извадете всичките 5-6 чушки от водатаи ги напълнете с приготвения вече запържен Шарен Боб.
Едва тогава сложете следващите 5-6 чушки и т.н.
Не придържайте много чушките във водата за да не се разложат!
Наредете всички чушки в подходящ за печене на фурна съд.

Време е да запечем чушките на фурна ;-)

Но преди това поръсете малко брашънце върху отвора на всяка чушка и върху всички чушки така, както сте ги наредили вече.
Поръсете също така чушките леко със зехтин отгоре. А сега задължително раздрусайте тавичката енергично напред назад за да се омаже добре и под чушките (това е един от приьомите в моята кухня за да не слагам допълнително зехтин или олио в съда предварително)!
Сложете Пълнените Чушки във фурната и запечете.
Ако тавичката ви е огнеупорна, като моята, сложете съда в студена фурна. Ако е метална може и в топла фурна.
Времето на печене ще зависи от съда, в който печете чушките.
Времетраене: 30-40 минути до 1 час.
Проверявайте чушките дали са достатъчно омекнали и запечени. Когато видите признаци на леко запичане на краищата на чушките, значи вече са готови! :-)


Време е да си ги хапнем вкусно, вкусно! ;-)

Още топлички, сервирайте и сядайте бързо на масата! ;-)
Може да ги ядете в комбинация с Туршия от Камби, Люти Чушки или каквато обичате. Аз предпочитам и с леко запечена филийка и чаша хубаво бяло вино! ;-)
Имайте предвид обаче, че са много, много вкусни, но не пракалявайте с чушките, защото все пак те са едно не толкова леко ястие, макар и само от вариво и зеленчуци!

Дали да съхраним чушките? ;-)

Задължително!
Посоченото количество е достатъчно когато имате гости, но тъй като все пак не е малко като количество, съвета ми е да затворите добре съда и да сложите в хладилника.
Притоплете чушките, когато ви се хапват отново! ;-)


Нека да Ви е сладко сега и много, много вкусно! :-)


*******


Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :






No comments:

Post a Comment