Скариди със Зеленчуци на Мими


Осмо-Мартенски Скариди със Зеленчуци на Мими

8 Март - Международен ден на жената


Преди да опиша как днес, 8 Март, приготвих едни много, ама много вкусни Скариди със Зеленчуци, искам да внеса малко яснота и да подчертая, че 8 Март не е Празник само на Майката, а той е Международен ден на Жената и се празнува почти в цял свят!

8 Март - Международен Ден на Жената

Международният ден на жената, наричан също Международен ден на труд на жените, се празнува на 8 март всяка година. Започнал като политическо събитие на социалистите, празникът влиза в културата на много страни. В някои страни този ден губи своята политическа окраска, и става просто повод за мъжете да изразят любовта си към жените, а у нас се говори дори за празник на майката, което не е съвсем точно, защото той е все пак Празник на Всички жени по света.

Произход на Международния ден на жената

Съществува едно объркване около произхода на годината и формализирането на празника от ООН.
След Втората световна война започва да се говори, че Празника води началото си от един инцидент станал с една Фабрика в НюЙорк през 1908 г. В Ню йорк, на 25 Март 1911 г., действително е станала истинска трагедия в една фабрика за ризи „Triangle Shirtwaist Factory“, при който загиват 146 работника, от тях 123 жени и 23 мъже, предимно млади италиански и еврейски емигранти.
В друга версия се цитира полицейското насилие и репресии над синдикална демонстрация на текстилните работници, проведена в Ню Йорк през 1857 г., докато друг източник говори за стачки и инциденти, станали в Чикаго, Бостън или Ню Йорк.


За пръв път 8 Март се отбелязва...

В крайна сметка този празник се провежда за първи път в САЩ през 1909 г., в някои европейски страни през 1910 г., 1911 г. и т.н.
В България 8-ми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г. Отначало по предприятия, заводи и учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти.

8 Март в наши дни


На 8 Март, както е и в България, обикновено мъжете подаряват на жените цветя за да засвидетелстват своето уважение или любов към тях. В някои страни като Италия мъжете подаряват на жените обикновено жълти много красиви цветя, наречени Мимоза, а в някои страни се вързват лилави лентички.

Скариди със Зеленчуци на Мими


Да се върна сега на днешната ми гозба. Ястието е леко и много здравословно за всички възрасти, така че горещо Ви го препоръчвам!
Приготвя се сравнително бързо и много лесно.

Време е да се омацаме

Запрятайте ръкави и започвайте да кълцате зеленчуци!
Не сте длъжни да ги кълцате заленчуците така, както аз съм го направила, но се придържайте към посочените продукти за да получите подобен вкус на ястието!

Какво ще ни трябва за да се омацаме?

За около 4 порции:
400 г Скариди
1 Червена Чушка
1 Жълта Чушка
6 Моркова
1 глава Лук
6 стръка Кервиз
1 кубче Бульон
3 с. л. Зехтин
Сол

Предварителни утонения

Добре е скаридите ви да са предварително почистени. Ако не са почистени, заварете ги малко и ги почистете. Добре е скаридите да са малко по-големи, но все пак каквото намерите на пазара.
Аз ползвах не много големи, замразени и почистени скариди. Ще трябва да ги сложите в студена вода за да се отпуснат и размразят. След това отцедете водата.
Червената и жълтата чушка са огромни, поне такива намирам на пазара тук.
Морковите са средно големи.
От кервиза ползвам само твърдата част на листата.


Първоначални приготовления на скаридите

1 начин:
След като отцедите скаридите сложете леко да се задушат в широк тиган тип Wok със Зехтин. Добре е водата да се изпари и да остане само зехтина. Но, ако водата не се изпари, тогава изхвърлете водата и преместете скариди временно в друг съд.
2 начин:
Може да опитате да сложите скаридите в тигана без мазнина. Те ще си пуснат водата и бъркайте така докато водата се изпари, а те леко се позапекат. После преместете скаридите временно в друг съд.


Приготовления на Зеленчуците

В същия широк тиган, тип Wok, нарежете и добавете всички зеленчуци.
Чушките, морковите и лука нарежете на дълги тънки лентички.
Дръжките на Кервиза нарежете на кубчета.
Добавете кубче Бульон, зехтина и сложете зеленчуците на огъня да се задушат.

Финална стъпка

След като зеленчуците са почти готови и омекнали прибавете към тях скаридите, посолете и бъркайте още 1-2 минути докато всичко се овкуси.


Сервиране

Поднесете още топли с бяло вино!
Ще си оближете пръстите!

Гарантирам Ви, че ще имате едно много вкусно ястие на трапезата и Вашите гости биха били изненадани от таланта Ви!


Да Ви е много, много вкусно! ;-)


*******


Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :


No comments:

Post a Comment