Тиквата в Дома на Мими - Mimi's Pumpkin


Тиквата в Дома на Мими 


Есен е!
Природата се е окичила в една от най-красивите си, макар и малко тъжни премени, защото знаем след нея какво идва.
Листата бавно започват да капят!
Но същата тази есен ни дарява с много и с най-различни вкусове плодове.
А от нейните плодове можем да си приготвим едни от най-вкусните ястия!

Който вече е чел сигурно си спомня разказа ми за един от най-вкусните кексове, които може да опитате, а именно Кекс от Тиква. Ако все още не сте го опитали, побързайте да го направите, сега е сезонът на тиквата!


Тиквата - Плод ли е или Зеленчук?


В моя дом, тогава, когато бях малко дете от тиква се приготвяше най-вече Тиквеник или пък Печена Тиква на Фурна. По онова време често съм се питала какво е всъщност Тиквата - плод или зеленчук? Но тъй като у дома ми са се приготвяли само сладкиши, бях склонна да вярвам, че е плод.

Е да, ама не!
Оказа се, че Тиквата е и плод, и зеленчук едновременно, и от нея може да се приготвят и сладки, и солени ястия.

Живеейки далеч от родния дом обаче, срещайки се с една друга култура и начини на готвене и хранене, имам щастието да открия и нови ястия от продукти, които вече познавам.


Полезна ли е Тиквата?

Разбира се!
Тиквите съдържат много плодова захар (понякога до 10 %) и имат високо съдържание на Витамин С (до 10 %). Много важно е обаче, че тя е ниско калорична (около 17 калории в 100 г.), което я прави отличен диетичен продукт и се препоръчва за бъбречни и сърдечносъдови заболявания. А в тиквените семки пък се съдържат незаменими аминокиселини, които облекчават основните симптоми при аденома или възпаление на простата. Тиквените семки са още богати на протеини, витамини и минерали, като желязо, цинк, мед и фосфор. В 100 г тиквени семки се съдържат около 46 % от дневната нужда на организма от магнезий.

И така, да се върна на думата си и да Ви разкажа за два различни начина на приготвяне на Тиквата не като сладкиш, а като солени ястия. А така също и ще ви разкажа как моята баба Минка пък приготвяше най-вкусната Сладка Тиква на Фурна с Дърва.
По-долу ще намерите също така и линк към вече показвания Кекс от Тиква.


Тиквата в Дома на Мими
 
! А сега изберете тук долу кое ястие с тиква бихте искали да опитате най-напред, сладко или солено, а защо не и всички заедно ! 

5. Тиквеник*******


Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :


No comments:

Post a Comment