Козунаците на Нели и Пешо
Великденски Козунаци и Кифлички
Нели и Пешо са Моите
Родители, които аз много, много Обичам и съм им Благодарна за това, което са
успели да създадат и възпитат у мен. Понякога са били много строги, друг път
прекалено добри, но днес аз знам, че всичко, което са правили Моите Родители и
сторили за децата си, то е само защото много ги Обичат и им желаят само
най-доброто!
Пожелавам на
всички деца Родители като Моите!
Великден е бил
винаги голям празник у дома ни и освен Великденските Яйца, които са били винаги
мой приоритет да ги правя, у дома ми са се приготвяли още купища вкусни
Великденски сладкиши, като по-голяма част от тях сме давали на роднини и близки.
Всичко това се правеше в няколко поредни дни преди Великден.
Разбира се
задължителен у дома е Великденският Козунак и Кифлички, но у дома предпочитаме Кифличките.
Също така Мама Нели прави едни много сладки и направо топящи се в устата ти Пухкави Бисквити и Курабийки. А Снежно-Белите Масленки са мое дело.
Също така Мама Нели прави едни много сладки и направо топящи се в устата ти Пухкави Бисквити и Курабийки. А Снежно-Белите Масленки са мое дело.
Освен редовно
приготвяните Великденски Яйца, у нас всяка година задължително се приготвя и прясна
Самардала, за която вече съм ви разказвала как я правя (виж линка!)!
Отдавна исках да
ви разкажа за Козунаците на Нели и Пешо. Сигурно няма да ви изненадам с кой
знае какво, но ще ви разкажа как ги правят Моите Родители, а сега вече и аз ги
правя сама у дома и всички много ги харесват!
Рецептата идва от Мама Нели и тя е много стара, изпитана от времето и нас!
Рецептата идва от Мама Нели и тя е много стара, изпитана от времето и нас!
На времето преди да се омъжа сканирах всички стари рецепти на Мама Нели и сега те са ми нещо като настолна книга у дома, а рецептата с Козунаците, както и останалите Великденски вкуснотии са ми сред любимите!
Съветвам всеки един млад човек да запази старите Рецепти на родителите си, защото те са изпитани и много добри!
Какво трябва да знаете преди да се омацате?
Отделете си един
цял ден на разположение за да имате достатъчно време за всичките работи, но
най-вече за втасването!
Започнете
сутринта с приготвянето и най-късно 2 часа преди обяд.
- Когато се правят Козунаци или Кифлички в стаята, където работите, трябва да е малко затоплено, а не студено! Това помага много и при крайното втасване на Козунаците или Кифличките.
- Яйцата и Млякото, които ползвате задължително да са пресни!
- Брашното е добре да е от най-добро качество, аз предпочитам да ползвам брашно тип Био!
- Задължително преди да пристъпите към същинското омесване на тестото е да пресеете Брашното!
- Маята е добре да е прясна, а не суха, и да сте сигурни, че е добра!
- Олиото, което аз предпочитам да ползвам е Екстра Верджине Олива или още наречено Зехтин.
- При точенето на тестото ползвайте олио или зехтин за да може да стане Козунака или Кифличките на пластове!
- Не подценявайте нито една от съставките, защото те са гаранция за добрия резултат!
- Помнете, че хубавите и много вкусни неща изискват и много време, но най-вече Една Голяма Доза Любов в приготвянето им!
Време е да се омацаме...
На времето,
когато бях малка, у нас се приготвяха много Козунаци и Кифлички. Да замесеш 5
килограма брашно на тесто не е шега работа и иска много работа и усилие на
ръцете. Затова и Моите Родители се сменят за да си почиват по малко. Моите Родители
ползват пълната рецепта за Козунаци.
Когато аз правя
Козунаците и Кифличките, аз правя една по-малка редуцирана доза от тях с 2 кг
брашно. Освен това, тъй като ги правя сама, а и така е малко по-лесно,
предпочитам след първоначалното омесване да започна да бия топката с тестото на
една специална дъска, може на плот или на масата.
Какво ни трябва за да се омацаме?
Първата рецепта
тук е пълната Рецепта за Козунаци на Мама Нели с 5 кг Брашно.
Втората Редуцирана
Рецепта е моята само с 2 кг Брашно.
Разбира се вие
може да си направите Козунаци с каквото количество брашно си искате.
Козунаците на Мама Нели
Козунаците на Мама Нели
|
Редуцирана доза на Мими
|
20 Яйца
1 кг Захар
5 кг Брашно
1 л Прясно Мляко
75 г мая или 1 ½ пакетчета
мая
На 1 яйце по 1 с. л. Олио
1 настърган Лимон +
Коняк
1 ч. ч. Олио за омесване
2 Яйца за мазане |
8 Яйца
400 г Захар
2 кг Брашно, тип Био
400 мл Прясно Мляко
1 пакетче Мая
На 1 яйце по 1 с. л. Зехтин
1 настърган Лимон + Коняк
1 ч. ч. Олио за омесване
2 Яйца за мазане |
Запретнете ръкави и да започваме!
1. Приготвяне на Маята
- Разбийте много добре в една малка тенджерка: Маята + 2 жълтъка + 1 ч. ч. Затоплено Прясно Мляко + 1 с. л. Захар + 2 с. л Брашно.
- Захлупете тенджерката с капак и завийте за около 30 минути за да втаса добре или пък сложете тенджерката в съд с топла, но не вряла вода.
След това се
заемете да подготвите останалите продукти.
2. Прясно Мляко и Захар
- Затоплете леко Прясното Мляко и към него добавете Захарта. Бъркайте докато се разтвори захарта.
3. Лимон и Коняк
- Настържете Лимона в една чиния и добавете към него малко Коняк или друг ликьор, ако предпочитате.
4. Яйцата
- Разбийте в отделен съд много добре Яйцата.
5. Омесване на Тестото
- Задължително преди да пристъпите към същинското омесване е да пресеете Брашното!
Изсипете
пресятото брашно в една по-голяма купа за объркаване. Може да отделите една
малка част от брашното и в последствие да я добавите, когато трябва. А може да
се наложи и допълнително брашно да добавите, така че е добре предварително брашното ви да е
пресято в повече от 2 кг.
- Направете една голяма дупка в средата на Брашното и започнете да добавяте подготвените вече продукти.
Бъркайте
постоянно докато добавяте продуктите!
- Първо сложете Прясното Мляко с разтопената Захар и разбъркайте.
- Добавете Яйцата отново с продължително бъркане.
- Сложете и Олиото (Зехтина) според рецептата. В последствие ще ви се наложи да продължите да добаавяте олио.
- Добавете Лимона с Коняка.
Продължете да
бъркате с лъжицата, а когато усетите, че тестото започва да става по-твърдо и е
невъзможно повече да бъркате с лъжицата, започнете да месите с ръце!
- Прехвърлете тестото на подходяща дъска за месене, маса или плот, и започнете да месите, като от време на време добавяте Олио (Зехтин) към тестото и под него. Колкото повече олио има в тестото, толкова по-хубаво става то.
- Месенето на Тестото е един от най-важните моменти за успеха на Кифличките! Моите Родители месят тетото в продължение на 1 час за да стане тестото меко и пухкаво. Доста изморително е и затова се сменят от време на време.
- Аз винаги съм месила сама и съм намерила по-лесен начин за това. След първоначалното много добро омесване на тестото с ръце, започвам биенето на топката тесто от една определена височина. На практика вдигам тестото над главата си и го забивам в дъската или плота, на който работя. Направете това движение поне 100 пъти. Гарантирам ви, че след това тестото ще е омекнало и пухкаво.
- След това отново омесете тестото добре на топка и сложете в намазан с олио малко по-голям съд, за да има място то да втаса и да се надуе. Отгоре също омажете тестото с олио за да не изсъхне.
- Захлупете с капак или с наелоново фолио. Завийте съда много добре с вълнено одеяло и оставете така да втаса 2 часа. Ако искате да втаса по-бързо, може да сложите съда с тестото върху тенджера с топла вода.
През това време
може да обядвате.
Продукти за украса на Козунаците и Кифлите
- Орехови Ядки
- Бадемови Ядки
- Лешници смлени
- Стафиди
- Шипков Мармалад (за мен това е идеалният вариант!)
- Сладко от Малини (като мармалад и трябва да ви кажа, че и с него стават много вкусни!)
- Цветни топченца
- Сребърни топчета и др.
Време е да се заемем с Козунаците и Кифлите
От моята доза, с
2 кг Брашно, аз обикновено правя едно малко Козуначе, а останало правя на
Кифлички. Отделям малко тесто за Козунака и започвам с другото да оформям Кифличките.
Приготвяне на Кифличките
Според
предпочитанията ви за големина на Кифличките, вземете една топка от тестото,
останалото тесто закрийте с фолиото или капака за да не съхне докато работите.
- Омесете добре топката тесто и започнете да точите с подходяща точилка, аз предпочитам да ползвам средно-голяма такава.
При точенето на
тестото ползвайте олио или зехтин за да може да стане Козунака или Кифличките
на пластове!
- Разрежете разстлания кръг от тесто на 8 части със специален накъдерен нож.
- Във всяко триъгълно парче от тестото поставете ¼ ядка от орех + Шипков Мармалад или друго сладко, което предпочитате.
- Завийте на малка Кифличка и наредете в тава за печене, след това оставете да втасват.
Продължете така
докато направите всички Кифлички, те също се нуждаят да престоят за да втасат.
Приготвяне на Козунака
- Омесете заедно с топката тесто малко Стафиди.
- Разделете тестото на 3 по-малки топки.
- Разточете всяка една топка на дълга лента.
- От едната страна на лентата наредете ядки от Орехи или смлени Лешници + Шипков Мармалад или Малиново сладко.
- Навийте лентата по дължината й, а след това леко я усучете. Първата лента за плиткате е готова.
- По същия начин пригответе и останалите 2 ленти за плитката.
- След това оформете Плитка от трите части и засучете леко на кръг за да оформите Козуначето.
Втасване на Кифличките и Козуначето
След като
приключите с Козуначето, вижте дали първата тава с Кифличките е втасала
достатъчно.
Ако прецените, че
Кифличките са втасали, започнете да ги подготвяте за печене.
Подготовка на Кифличките и Козуначето, и Печене
- Намажете отгоре втасалите Кифлички с разбито Яйце.
- Украсете Кифличките по ваше желание: с бадемови ядки, парченце орех, смлени лешници, сребърни или цветни топченца, въобще както желаете.
- Сложете да се пече първата тава.
- Печете на 200 градуса около 20-25 минути.
- Докато първата тава се пече, може да се заемете с украсата на втората тава.
- Не бързайте да мажете и украсявате тавите докато не извадите 1 тава от фурната и не сложете подготвената.
- Най-накрая опечете и Козуначето и сте готови за Великден!
На снимките виждате Кифлички и Козунаци, приготвени от Моите Родители и мен
през различни години с различни видове украса.
На снимките ще видите също моите Снежно-Бели Масленки, както и Пухкавите Бисквити
и Курабийки на Мама Нели.
Някои от моите Великденски Яйца.
Великденските Яйца на Мими - 8 Начина на боядисване на Яйцата!
А ето тук не пропускайте да научите Какви са моите Тайни и Полезни Съвети за приготвяне на Самардалата!
Не на последно място, не пропускайте да си приготвите и вкусно Агнешко с Дроб Сърма, което също съм представила преди време!
Вижте тук: Как приготвям Агнешко с вкусна Дроб Сърма!
Да ви е много, много вкусно и сладко!
Честито Възкресение Христово!
Честито Възкресение Христово!
*******
Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :
No comments:
Post a Comment