Локумки - Lokumki


Локумки 

Берковски Мекички



Днес реших да ви разкажа как моята леля Танче, която много обичам прави едни много вкусни мекички, които не знам защо в техния Берковския край наричат Локумки. Всъщност Локумките нямат никакъв Локум в тях, но може би са ги нарекли така, защото стават много, много вкусни!
Реших да й се обадя за да ми потвърди рецептата си и я открих в болницата след прекаран лек инсулт. Сега положението е овладяно и тя вече е добре. Но това, което искам да ви кажа е, никога, ама никога да не отлагате дори едно обаждане, ако сте решили да направите на близък човек, никога не се знае, той може и да има нужда да ви чуе, дори само по телефона, дори да сте така далеч като мен.
А на моята любима леля Танче желая от сърце да се върне колкото може по-скоро у дома и да ни посреща винаги с нейните вкусни Локумки!
За последен път й бях на гости това лято и разбира се, както винаги така и този път тя ни направи Локумки. Аз обикновено много рядко ям Мекици или Локумки, но повярвайте ми нейните Локумки са наистина много сладки и вкусни, особено с нейното Малиново сладко и се поглъщат като печените семки, ей така без да усетиш как. :-)
Който вече е бил в блога ми сигурно си спомня, че преди време представих едни Пълнени Сушени Чушки с Боб, пак по рецепта на леля Танче. Хвърлете един поглед и на тях, много вкусни стават!

И така, време е...

Хайде да се омацаме отново!

Рецептата е много лесна и самите Локумки стават много леки за хапване, може би защото се правят без яйца. Попитах леля си, „Защо ги прави без яйца?“, а тя ми каза, че предпочита да ги прави така, защото ако останат може да се запазят по-дълго време без опасност да се развалят и да са все така вкусни. Истината е обаче, че когато ние сме там няма такава опасност да останат. :-)

Какво ни трябва за да се омацаме?

1 кофичка Кисело мляко + малко вода
1 ч. л. хл. сода
1 ч. л. сол
брашно, колкото поеме



Приготовление

Гасите содата в киселото мляко. Омесваме меко тесто и оставяме да втаса малко. Тестото може да се омеси от предната вечер и да се остави да престои в хладилника, а така също може да направите една част от тестото на Локумки, а останалата да оставите за следващата сутрин в хладилника.



Пържене на Локумките

Точим тестото с точилка с дебелина като за Мекици. Нарязваме Локумките на ромбоиди или фигури каквито искаме. В средата правим един разрез. След това пресукваме половината от Локумката през разреза. Подготвяме всички по същия начин и ви гарантирам, че в края на подготовката ще имате Локумки всичките различни една от друга.
Може и паралелно да точите и пържите, кой както предпочита.
Пършим Локумките в обилно олио, както пържим Мекиците. 




Консумиране

Ако желаете след изваждането на Локумките от олиото може леко да ги посолите със сол и да си ги хапнете соленки.
А който обича може да си ги посоли с пудра захар.
Аз обаче най-много ги обичам със сладко от Малини!
В добавка бих ви препоръчала едно хубаво кафе или Айран.




Да Ви е вкусно и много, много сладко!


*******


Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :






No comments:

Post a Comment