Чушкалаци на Фурна "Мими"
Едва ли ще
изненадам особено много всеки един от вас, който дръзне да погледне тази
рецептата, освен с огромните Чушкалаци, но все пак реших да опиша как се
приготвят те, защото знам, че има и много млади, които искат тепърва да се
научат да готвят.
Защо Чушкалаци?
Много е просто,
аз ги нарекох така. Защото там, където живея, няма нормални чушки като тези в
България, а в действителност са огромни и аз всеки път трябва да ги подбирам, колкото
се може по-малки. Все пак една тава се пълни с 10, мах 12 Чушкалака. За сметка
на това пък тук целогодишно могат да се купят пресни чушки. И така вчера ми се
преядоха много и си сготвих от тях. ;-)
За тези, които се чудят защо съм нарекла тези Чушки Чушкалаци искам да кажа, че не влагам лоши чувства в това. В Пиемонте, където живея отглеждат такъв вид чушки и е едно огромно състезание кой ще произведе по-големи чушки и по-месести. За сравнение, в един троен Български чушкопек е невъзможно да влезе една подобна чушка и когато правя Лютеница обикновено трудно намирам малко по-малки огромни чушки, други просто няма на пазара.
За тези, които се чудят защо съм нарекла тези Чушки Чушкалаци искам да кажа, че не влагам лоши чувства в това. В Пиемонте, където живея отглеждат такъв вид чушки и е едно огромно състезание кой ще произведе по-големи чушки и по-месести. За сравнение, в един троен Български чушкопек е невъзможно да влезе една подобна чушка и когато правя Лютеница обикновено трудно намирам малко по-малки огромни чушки, други просто няма на пазара.
Пълнените
Чушкалаци на Фурна все пак си е типично Българска Рецепта и тя е една от
най-обичаните в моя дом. Лично за мен това ястие е средно тежко, защото освен
месо има и доста ориз в него.
И така, нека да се омацаме отново ...
Какво ни трябва
за да се омацаме?
Аз лично винаги
слагам количествата на месото и ориза на око, но нещо приблизително ще ви кажа.
Продукти за 10-12 Чушкалака:?
800 гр кайма
800 гр ориз
2 глави червен лук
1 кутия доматено
пюре
2 кубчета бульон
Зехтин
Сол
3-4 щипки Чубрица
1 ч. л. Куркума
Магданоз
Преди да се омацаме
Броя на Чушкалаците
е по ваше желание, съобразете го с количеството на останалите продукти.
Както казах
количествата на каймата и ориза са приблизителни, най-добре да прецените вие
колко ще ви трябва и за какви чушки.
Лично аз
предпочитам червените пред зелените и жълти чушки, по-вкусни са!
Каймата
задължително да е смес от свинска и телешка!
Ползвам червен
лук, защото той е по-малко лютив и по-вкусен.
Използвам зехтин,
защото той е по-здравословен и вкусен.
Кубчетата бульон
аз ги слагам за вкус, може и да ги пропуснете. Може и други подправки по
желание да добавите.
Куркумата е също
по желание, тя предава един свеж вкус на ястието и ми е една от любимите
подправки.
Чубрицата и Магданоза
обаче са задължителни!
Време е да се омацаме
Почистете добре Чушкалаците
от семките. Аз правя това преди всичко друго.
После се заемете
със сместа за пълнене.
Да приготвим Сместа за Чушкалаците
Добавете каймата
и бъркайте докато промени цвета си.
Към каймата
добавете и 2 кубчета бульон.
След като каймата
промени леко цвета си, добавете ориза и бъркайте малко докато се омаже добре.
Добавете сол на
вкус и куркумата.
Време е да се
сложи и доматеното пюре. Отново бъркайте малко за да стане хомогенна смес.
Най-накрая
добавете чубрицата и магданоза и веднага отнемете от огъня.
Пълнене на Чушкалаците
Напълнете
Чушкалаците с количество по желание. Аз обичам да ги напълня добре, така че
после 1 чушка стига за 1 порция.
Във всяка чушка
добавете топла вода, толкова колкото може да побере.
Поръсете отгоре
чушките с брашно за да се образува нещо като капаче.
По желание може
да им сложете изрязано от домат капаче.
Полейте Чушкалаците
леко със зехтин отгоре.
Добавете около 1
пръст топла вода в тавата.
Печене на Чушкалаците
Когато започнат
леко да прегарят отгоре, сложете алуминиево фолио върху тях и продължете да
печете докато ориза се свари добре.
За да сте
сигурни, че Чушкалаците са готови, с вилица вземете и опитайте сместа.
Преди да извадите
Чушкалаците, ако обичате премахнете алуминиевото фолио и още малко леко запечете
чушките отгоре.
Време е да си ги хапнем сладко!
Ако обичате
Чушките на фурна и с кисело мляко, то добавете си към всяка чушка в чинията
толкова, колкото желаете. Киселото мляко прави ястието не толкова тежко и много
вкусно!
Да Ви е много, много сладко!!!
*******
Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :
No comments:
Post a Comment