Кекс от Тиква
(един от най-сладките, които някога сте опитвали!)
- Хайде пак да се омацаме! ;-)
Тиквата винаги е била един любим плод за мен и малка помня, че винаги се е приготвяла в семейството ми, било то Тиква печена на фурна или Тиквеник, но никога като като Кекс.
Това обаче е един от
най-вкусните кексове, които съм правила, и който се харесва на всички, които са го опитали!
За първи път чух
за него от Добринка Петкова, но количествата и лешниците съм си ги определила аз
самата.
Опитайте и вие и
няма да съжалявате!
- Какво трябва за да се омацате ;-)
3 яйца
1 1/2 ч. ч. захар (1
ч. ч.)
1 ч. ч. зехтин (олио) (4/5
ч. ч.)
3 ч. ч. настъргана
тиква (2 ч.ч. или 650 г)
3 ч. ч. брашно (2
ч. ч.)
1 бакпулвер
1 ванилия
1 ч.л. хл. сода
1 ч.л. хл. сода
1 ч. ч. натрошени
лешници (4/5) (може и други ядки)
1 с. л. канела (1
ч. л.)
- Преди да се омацате ;-)
Тъй като
продуктите са прекалено много за един кекс в стандартна форма, аз малко съм
намалила количествата (! Виж моите количества в скобките!).
Предварително пресявам
добре брашното заедно с бакпулвера и ванилията.
Предварително
настъргвам и тиквата.
Ако обичате малко
по-сладко може и цялото количество захар да сложите, аз предпочитам малко да я
намаля, все пак и тиквата е сладка.
Имайте предвид
също, че много зависи от тиквата и брашното какъв ще стане кейка.
Ако тиквата е
прекалено водниста сместа може да погълне повече брашно.
Брашното също зависи
какъв тип е. Ако е от тези за торти, може да направи кейка по твърд. Ако е брашно тип
00 е най-добре, защото кекса става най-пухкав.
! Посочените типове
брашно са тези, с които аз разполагам тук!
Така, че преценявайте
продуктите и докато бъркате кекса. Все пак трябва да се получи смес за кекс,
която нито да е гъста, нито да е много рядка.
- Хайде сега и да се омацате ;-)
Първо разбивам
добре яйцата.
Добавям захарта и
продължавам да бия докато тя се разтопи.
Добавям и зехтина с
бъркане.
След това
последователно добавям и редувам лъжица по лъжица от настърганата тиква и
брашното, омесено с бакпулвера и ванилията. По някое време се сменя и
бъркалката за по-гъста смес.
След тях добавям
лешниците, а най-накрая и какаото.
Тъй като все пак
излиза доста смес, от това изкарах 1 кекс и 6 малки мъфинчита.
- Как да го изпърлиме? ;-)
- Нека сега да Ви е сладко! ;-)
Повече за мен и още нещо на сайта ми:
*******
А ето и една весела песен за Тиквите и Несетите! Ухх, Брехх! ;-)
Две Невести Тикви Брали, брех! ;-)
*******
Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :
No comments:
Post a Comment