Берковски Пълнени Сушени Червени Чушки с Боб
Ей, че дълго стана това заглавие, но пък искам всичко да покаже! ;-)
Оригинална рецепта на Леля Танче и моите Баби!
Спомняте ли си
колко ароматни и вкусни бяха на времето манджите, сготвени от нашите баби?
Разбира се сега и нашите майки се справят не по зле от тях, нали! :-)
Запитвали ли сте се
защо те са били толкова вкусни? Дали е нямало какво да ядем или просто начина
на приготвяне на храната е бил малко по-различен?
Преди да продължа
искам да посветя тази рецепта на най-новите ми готварски приятели: Диана, чиито снимки на едни много
красиви питки станаха причина да я открия, а оттам пък и Йоли, която има златни ръце в творенето особено на разни лакоми
сладкишчета и какво ли не още, и не на последно място обаче, на Николай, когото пък открих заради едни
много вкусни варени гевречета, които така ми липсват тук! :-)
Но да се върнем на въпроса!
В наши дни като че ли малко се позабравиха начините на готвене на нашите баби, все бързаме за нещо и някъде, и пропускаме толкова много неща, но аз вярвам, че с помощта на всички млади хора, които имат много добре направени готварски блогове и на всички останали млади жени от ФБ, които готвят с такова желание и ентусиазъм, че старите методи и начини на готвене ще се запазят и възродят!
Спомням си как
моите баби на времето сушаха много и всички видове плодове, които се намираха в
градината им. Те бяха толкова вкусни, че техния вкус в наши времена не може по
никакъв начин да се сравни с тези, които можете да намерите в магазина. От сушените
плодове мама зимно време дори ни вареше компот. Логично е било, нямали са
хладилници на времето, но това не значи, че не са готвили различни видове ястия
по всяко време на годината, при това с абсолютно натурални продукти.
Освен това моите баби
сушаха и червени чушки, нанизани на връв като огърлица. А зимно време се
правеха вкусни пълнени чушки с боб от тях. Ехх, как ми лиспва аромата на някои
ястия от моето детство!!!
Днес моята Леля
Танче, която живее в Берковица, суши същите Червени Чушки и после ги пълни с
боб. Трябва да кажа, че не знам защо или
така само ми се струва, но Берковските Сушени Червени Чушки са нещо много,
много вкусно и ме връщат в детството ми! Освен това Леля Танче прави и много,
много вкусна дърпана баница, за която ще ви разкажа друг път. Ей, Дърпана
Баница, не по-малко вкусна прави и моята мама. Май само аз още не съм се
опитвала да я дърпам, какво пък някой ден може да започна и аз да я мяткам из
къщи! :-)
И така тази зима
моята Леля Танче ми даде една огърлица Берковски
Сушени Червени Чушки, които аз пък напълних с Шарен Боб. Рецептата и начина
на приготвяне е по нейно описание.
Червените Пълнени Чушки с Боб са една от Традиционните Български Рецепти за Коледа, но дали всеки дом си приготвя такива Вие ще кажете. :-)
Червените Пълнени Чушки с Боб са една от Традиционните Български Рецепти за Коледа, но дали всеки дом си приготвя такива Вие ще кажете. :-)
Оххх, просто
нямам търпение, нека само първо да ви кажа, че те станаха много, много
вкусни!!! :-)))
И така ...
Хайде сега да се омацаме отново! ;-)
Приготвянето на това много вкусно ястие е много дълга работа, но пък уверявам ви, че си заслужава труда!
Когато решите да
напълните Сушени Червени Чушки с Шарен
Боб имайте предвид, че ще трябва да накиснете боба във водата поне за 6
часа.
* Аз накиснах
боба от вечерта, а сутринта се заех с готвенето му.
Какво трябва за да се поомацате! ;-)
500 гр. Шарен боб
30 броя Берковски
Червени Сушени Чушки (някъде ги наричат пиперки, все едно)
1 праз
Зехтин (може и
олио, зависи какво обичате)
1 кубче бульон
1 ч. л. Червен Пипер
Сол на вкус
Гюзум (гьозум, джоджен,
мента, мятва, кой както го знае)
Магданоз
Преди да се омацате съвсем! ;-)
Чушките или Пиперките, на кой както му харесва, аз ги предпочитам
изключително само Червени, защото
вкуса на узрялата червена чушка не може да се сравни нито със зелената, нито с
жълтата чушка. А пък ако са и Берковски Сушени Червени Чушки, тогава просто си
приготвяте нещо подобно като „Върха на Сладоледа“! ;-)
Бяха ми
необходими приблизително 30 броя Червени Сушени Чушки за 500 г шарен боб, но
всичко е относително, зависи колко
големи са чушките ви. Моите не бяха големи, а по-скоро малки и средни.
В моята кухня се
използва изключително само зехтин, тъй като той помага за разграждането на
холестерола и ни гарира минимум 1 % здравословно хранене! Ефект върху здравето
наистина има след дългогодишна употреба само на зехтин! Но спокойно може да си
използвате и олио.
Бульона
обикновено предава вкусен аромат на ястието и е една от съставките в моята
кухня. Но това съвсем не означава, че не добавям и други ароматни треви
по-късно.
Гюзума се среща с
различни наименования във всички краища на България, но съдържанието му е едно
и също.
Зехтина и бульона, бяха добавени от мен, разбира се, но всичко останало си е по рецептата на леля Танче. Не е фатално да
не сложите бульон или някоя ароматна трева, но поне 1 вид е добре да има в
ястието ви.
Подготовка от предната вечер ;-)
Задължително от
предходната вечер или поне 6 часа преди да започне истинското готвене, измийте
няколко пъти много добре и накиснете Шарения Боб във вода.
Също така
отстранете семките и дръжките на сушените чушки.
Варене на Шарения Боб ;-)
На сутринта
изхвърлете водата от накиснатия Шарен боб и изплакнето 2-3 пъти. Напълнете
тенджерата с достатъчно количество вода, може и да е леко топла вода, за да
заври по-бързо.
Лично аз от майка
си знам, че след като поври малко боба мръсната вода трябва да се изхрърли и да
се сложи нова!
Затова около час
след завирането изхвърлете водата, в която ври боба и го изплакнете 1-2 пъти с
топла вода. Добавете топла вода и отново сложете да ври. Ако желаете може да
повторите това,но добре е поне веднъж да се направи.
Самото варене на
Шарения Боб е доста дълга работа и зависи от типа на боба и овирането му. Моя
боб трябваше да го варя около 3 часа.
Докато боба ври на огъня ;-)
Към края на
варенето на боба може да си приготвите и нарежете праза като лук за манджа.
Измийте доколкото
е възможно с течаща вода Сушените Червени Чушки.
Подготовка за запържване ;-)
Когато прецените, че боба е уврял достатъчно за ядене, прецедете го и изхвърлете водата му.
Намачкайте леко
боба. Лично аз използвах кръгъл ръчен уред за мачкане на картофи, но във всеки
случай мачкането беше наистина леко и не всички зърна бяха смачкани!
Запържване на Боба ;-)
В тенджера или
по-голям тиган запържете леко праза в зехтина. Добавете към него и смачкания
бульон.
Когато праза
поомекне малко, добавете не повече от 1 ч. л. Червен Пипер и разбъркайте.
Веднага започнете
да добавяте с една голяма лъжица от намачкания боб и бъркайте постоянно за да
се позапържи леко.
След това веднага
добавете гюзома и магданоза.
Разбъркайте и
изключете от огъня.
Време е да се заемем с Червените Сухи Чушки ;-)
В тенджера
сложете да заври вода. Когато водата вече ври започнете последователно да пускате
по 5-6 чушки едновременно във водата. Изчакайте достатъчно време те да омекнат
и да са лесни за пълнене с боб. Обиккновено това време е около 1 минута,
преценете сами.
Извадете всичките
5-6 чушки от водатаи ги напълнете с приготвения вече запържен Шарен Боб.
Едва тогава
сложете следващите 5-6 чушки и т.н.
Не придържайте
много чушките във водата за да не се разложат!
Наредете всички
чушки в подходящ за печене на фурна съд.
Време е да запечем чушките на фурна ;-)
Но преди това
поръсете малко брашънце върху отвора на всяка чушка и върху всички чушки така,
както сте ги наредили вече.
Поръсете също
така чушките леко със зехтин отгоре. А сега задължително раздрусайте тавичката
енергично напред назад за да се омаже добре и под чушките (това е един от
приьомите в моята кухня за да не слагам допълнително зехтин или олио в съда
предварително)!
Сложете Пълнените
Чушки във фурната и запечете.
Ако тавичката ви
е огнеупорна, като моята, сложете съда в студена фурна. Ако е метална може и в
топла фурна.
Времето на печене
ще зависи от съда, в който печете чушките.
Времетраене: 30-40
минути до 1 час.
Проверявайте
чушките дали са достатъчно омекнали и запечени. Когато видите признаци на леко
запичане на краищата на чушките, значи вече са готови! :-)
Време е да си ги хапнем вкусно, вкусно! ;-)
Още топлички,
сервирайте и сядайте бързо на масата! ;-)
Може да ги ядете
в комбинация с Туршия от Камби, Люти Чушки или каквато обичате. Аз предпочитам
и с леко запечена филийка и чаша хубаво бяло вино! ;-)
Имайте предвид
обаче, че са много, много вкусни, но не пракалявайте с чушките, защото все пак
те са едно не толкова леко ястие, макар и само от вариво и зеленчуци!
Дали да съхраним чушките? ;-)
Задължително!
Посоченото количество е достатъчно когато имате гости, но тъй като все пак не е
малко като количество, съвета ми е да затворите добре съда и да сложите в
хладилника.
Притоплете
чушките, когато ви се хапват отново! ;-)
Нека да Ви е сладко сега и много, много вкусно! :-)
*******
Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :
No comments:
Post a Comment