Камби на Фурна
Туршия за зимата
На времето у дома
ми се правеха поне 3-4 типа туршии, които бяха желана добавка за зимната
трапеза. В приготвянето на един от тях се бях специализирала аз и никой друг не
можеше да ги прави така вкусни. Ех, малко самореклама да си направя. :-)
Един ден някой ни каза една рецепта за Камби на Фурна. И оттогава до ден днешен аз продължавам
да правя и тук тези Камби на Фурна. Трябва да знаете още, че всеки, който ги е
опитал, ги е харесал и пожелал да си направи.
На времето майка
ми правеше в едно каче пълнени камби и те бяха действително много вкусни, но в
предвид, че бях направени под олио поне за мен бяха малко тежки за ядене. Затова
сега предпочитани Камби стана именно тази рецепта.
И така...
Време е да се омацаме
Че ще се омацаме,
ще се омацаме, ама не толкова много, колкото време ще ви е необходимо да ги
направите.
В рецептата няма
нищо сложно и всеки, който желае с лекота ще ги направи.
През годините аз
обогатих леко рецептата добавяйки по някое парченце морков във всяка камба.
Какво е необходимо за да се омацаме?
- Камби - толкова, колкото искате
- Кервиз + Магданоз
- Моркови
- Сол
- Захар
- Зехтин
- Оцет
- Дву или Трилитрови буркани или по-малки
Тъй като
количеството на продуктите за всяка камба зависи от самите камби, ще ви дам
ориентировъчни показатели.
Мерки за 1 камба
- Щипка смес от кервиз + магданоз
- 3-4 (или повече) резенчета моркови
- 1 каф. лъж. непълна Сол
- 1 чаена лъж. препълнена Захар
- 2/3 суп. лъж. винен Оцет
- 1 суп. лъж. Зехтин
Моите Предпочитания
Аз лично
предпочитам червените камби, но човек прави с такива, каквито успее да намери,
било то големи или малки дори, все вкусни стават.
Ако ползвате
олио, може и с него да ги направите, но не забравяйте, че зехтина е много
полезен и подпомага разграждането на холестерола.
Ако не може да намерите Камби, може с подходящи чушки да получите подобен речултат.
Ако не може да намерите Камби, може с подходящи чушки да получите подобен речултат.
Когато правя
Камби на Фурна обикновено правя всичко паралелно, но кой както си предпочита.
Продуктите, които
подготвям са обикновено 10-12 кг камби, 1 пак. Сол, 2 кг Захар, 2 бут. Зехтин,
2 бут. Оцет, но те винаги идват в повече отколкото е необходимото количество.
! Никаква вода не
се използва при тези камби !
Предварителна Подготовка
Измиваме камбите
и почистваме много добре от семената.
Обелваме
морковите и нарязваме на кръгчета.
Накълцваме
Кервиза и Магданоза на ситно, но не много ситно.
Подготвяме си 2
тави за смяна.
Време е да се омацаме
Омазваме тавата
леко с олио, по-късно тя ще се омаже и допълнително.
Нареждаме в
тавата първо камбите.
След това слагаме
във всяка камба по малко смес от кервиз + магданоз и 3-4 кръгчета морковчета.
Ако желаете и ако камбите ви са по-големи, може и повече морковчета на сложете.
След това
последователно слагате: 1 каф. л. Сол, 1 ч. л. Захар, 2/3 суп. л. Оцет и 1 суп.
л. Зехтин.
Печене на Фурна
Ако правите
паралелно почистването на камбите, пълнене и пекане, добре е да
печете на по-умерена фурна около 200 градуса. Камбите се пекат докато поомекнат
леко и започнат отгоре да добиват лек златист вид, виж на снимката.
Затваряне на камбите
Веднага след като
извадите камбите от фурната ги наредете в буркани и веднага обръщате буркана с
дъното нагоре за да се запечатат сами. След като изстинат добре бурканите може да се
обърнат отново и да се приберат.
Комсумиране
Преди да станат
готови за ядене камбите, трябва да изчакате поне 2-3 седмици до 1 месец за да могат
допълнително да омекнат и станат по-вкусни за хапване.
Вкусни са както
като предястие, така и като гарнитура към основното ястие.
Да ви е сладко и
много, много вкусно!
*******
Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :
No comments:
Post a Comment