Тиквата в Дома на Мими
Есен е!
Природата се е окичила в една от най-красивите си, макар и малко тъжни премени, защото знаем след нея какво идва.
Листата бавно започват да капят!
Но същата тази есен ни дарява с много и с най-различни вкусове плодове.
А от нейните плодове можем да си приготвим едни от най-вкусните ястия!
Природата се е окичила в една от най-красивите си, макар и малко тъжни премени, защото знаем след нея какво идва.
Листата бавно започват да капят!
Но същата тази есен ни дарява с много и с най-различни вкусове плодове.
А от нейните плодове можем да си приготвим едни от най-вкусните ястия!
Който вече е чел
сигурно си спомня разказа ми за един от най-вкусните кексове, които може да
опитате, а именно Кекс от Тиква. Ако все още не сте го опитали, побързайте да
го направите, сега е сезонът на тиквата!
Тиквата - Плод ли е или Зеленчук?
В моя дом,
тогава, когато бях малко дете от тиква се приготвяше най-вече Тиквеник или пък
Печена Тиква на Фурна. По онова време често съм се питала какво е всъщност
Тиквата - плод или зеленчук? Но тъй като у дома ми са се приготвяли само сладкиши,
бях склонна да вярвам, че е плод.
Е да, ама не!
Оказа се, че Тиквата е и плод, и зеленчук едновременно, и от нея може да се приготвят и сладки, и солени ястия.
Оказа се, че Тиквата е и плод, и зеленчук едновременно, и от нея може да се приготвят и сладки, и солени ястия.
Живеейки далеч от
родния дом обаче, срещайки се с една друга култура и начини на готвене и
хранене, имам щастието да открия и нови ястия от продукти, които вече познавам.
Полезна ли е Тиквата?
Разбира се!
Тиквите съдържат много плодова захар (понякога до 10 %) и имат високо съдържание на Витамин С (до 10 %). Много важно е обаче, че тя е ниско калорична (около 17 калории в 100 г.), което я прави отличен диетичен продукт и се препоръчва за бъбречни и сърдечносъдови заболявания. А в тиквените семки пък се съдържат незаменими аминокиселини, които облекчават основните симптоми при аденома или възпаление на простата. Тиквените семки са още богати на протеини, витамини и минерали, като желязо, цинк, мед и фосфор. В 100 г тиквени семки се съдържат около 46 % от дневната нужда на организма от магнезий.
Тиквите съдържат много плодова захар (понякога до 10 %) и имат високо съдържание на Витамин С (до 10 %). Много важно е обаче, че тя е ниско калорична (около 17 калории в 100 г.), което я прави отличен диетичен продукт и се препоръчва за бъбречни и сърдечносъдови заболявания. А в тиквените семки пък се съдържат незаменими аминокиселини, които облекчават основните симптоми при аденома или възпаление на простата. Тиквените семки са още богати на протеини, витамини и минерали, като желязо, цинк, мед и фосфор. В 100 г тиквени семки се съдържат около 46 % от дневната нужда на организма от магнезий.
И така, да се
върна на думата си и да Ви разкажа за два различни начина на приготвяне на
Тиквата не като сладкиш, а като солени ястия. А така също и ще ви разкажа как
моята баба Минка пък приготвяше най-вкусната Сладка Тиква на Фурна с Дърва.
По-долу ще намерите също така и линк към вече показвания Кекс от Тиква.
По-долу ще намерите също така и линк към вече показвания Кекс от Тиква.
Тиквата в Дома на Мими
! А сега изберете тук долу кое ястие с тиква бихте искали да опитате най-напред, сладко или солено, а защо не и всички заедно !
5. Тиквеник
*******
Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :
No comments:
Post a Comment